PROP D'UN ANY DE CONFLICTE
Mèdia 31/05/2012

La guerra del futbol s'enquista

La Lliga reclama a cada emissora 708.000 euros per informar des dels estadis i fer servir les cabines. Les ràdios s'hi neguen i estudien acudir a la CMT. El decret del govern central no ha resolt el conflicte.

Natalia Araguás
2 min
Seients buits de la ràdio esportiva abans de començar un partit al Camp Nou entre el FC Barcelona i el Vila-real CF arran del conflicte de les emissores amb la LFP.

BARCELONA.El decret aprovat pel govern espanyol perquè les ràdios puguin accedir als camps de futbol sense pagar no ha servit per resoldre el conflicte entre les emissores i la Lliga de Futbol Professional (LFP), que ja fa prop d'un any que dura. Segons estableix el decret, les emissores tenen dret a informar gratuïtament des dels estadis, però han d'abonar una quantitat a la LFP per a l'ús de les instal·lacions. La Lliga ja ha fixat la xifra: reclama 708.000 euros per emissora i temporada a canvi de l'accés als estadis de Primera i Segona Divisió i l'ús de les cabines de retransmissió. Però aquest import no inclou les línies (a càrrec de les ràdios) ni altres serveis com l'accés a les rodes de premsa o a la zona mixta on s'entrevista els jugadors. Les ràdios esportives estan en peu de guerra i ja han anunciat que estudien acudir a la CMT, la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, l'organisme designat per l'executiu central com a àrbitre en cas de conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La proposta de la LFP estableix que cada emissora pagui 456.000 euros per als 380 partits de Primera Divisió més els de la Copa del Rei, i 252.000 més per als 462 partits de Segona més la Copa. És a dir, 1.200 euros per cada partit de Primera i 545 euros per als de Segona. RNE, la primera emissora que va denunciar que la Lliga vulnerava el dret a la informació en barrar l'accés als camps si no es paga un cànon, ja ha deixat clar que pensa recórrer no només a la CMT sinó també als tribunals si continua sense rebre una resposta que li garanteixi l'accés a la zona mixta i la cobertura de les conferències. Així ho va assegurar el president de torn de la Corporació, Manuel Esteve, en l'última comissió mixta de control parlamentari a RTVE , celebrada dimarts passat. Segons va denunciar, les condicions fixades per la Lliga "atempten clarament contra el dret a la informació, perquè no hi ha cap roda de premsa per la qual cap mitja pagui ni un euro". Després de RNE, també la Ser i la Cope van recórrer a la justícia arran del conflicte amb la LFP.

Catalunya Ràdio, al marge

Catalunya Ràdio ha estat l'única emissora que no s'ha vist afectada des d'un primer moment pel conflicte amb la Lliga. L'acord que va subscriure TV3 amb la LFP incloïa una clàusula que permet a la ràdio pública fer les retransmissions als estadis. Al desembre RAC1 va convertir-se en la primera emissora privada de l'Estat a accedir al camp després que la Lliga exigís el pagament d'un cànon. Va assolir un acord amb Mediapro i la LFP.

stats