LA PROGRAMACIÓ DE LES VACANCES
Mèdia 21/04/2011

Les pel·lícules de Setmana Santa, una tradició que funciona

Curses de quadrigues, gladiadors untats d'oli, les aigües del mar Roig que s'obren... Entre les tradicions de Setmana Santa també hi ha unes pel·lícules que es resisteixen a desaparèixer.

Auri Garcia Morera
2 min
Charlton Heston és el protagonista de 'Ben Hur', que s'emet dissabte a tres quarts de quatre la tarda a TV3.

BARCELONA.Cada any, per Setmana Santa, els canals de televisió alteren la seva programació habitual. Un dels elements que no hi falten mai són les pel·lícules de temàtica religiosa, com Ben Hur , Espàrtac o Els Deu Manaments . Podria semblar un recurs per omplir hores de programació a baix cost, però el cert és que l'audiència segueix deixant-se transportar a l'època romana de la mà dels clàssics de Hollywood dels anys 50, tot i que darrerament han proliferat alguns remakes .

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El cas paradigmàtic és Ben Hur -212 minuts- que ha estat emesa fins a 70 vegades els últims dotze anys per les televisions d'arreu de l'Estat. A TV3 l'han passada set cops i l'any 2000 va aplegar 376.000 espectadors i un notable 26,7% de share . A TVE, en canvi, només l'han passat sis vegades, amb uns índex d'audiència semblants. Fins i tot quan Antena 3 l'ha passat (tres vegades) a una hora aparentment intempestiva com a les 8 del matí, ha aconseguit 74.000 espectadors i una quota d'un 18,2%.

Òscar Nogueira, cap de programació de TV3, explica que el fet d'emetre cada any un títol concret o un altre "depèn del paquet de pel·lícules que tingui la cadena". José Antonio Antón, director d'antena de TVE, coincideix a ressaltar que "no sempre són els mateixos títols a cada televisió", sinó que van rotant.

La durada, un punt a favor

"La Setmana Santa és un moment apropiat per a aquest tipus de productes", diu Antón. "La gent hi està més predisposada", afegeix Nogueira. El cap de programació de TV3 revela que un altre dels motius per emetre aquestes pel·lícules és la durada: "Són llargues i et resolen bastant el canvi de programació que has de fer". I afegeix: "Si tens la sort que la gent les comencen a veure, normalment ja la tens tota la tarda fidelitzada".

L'any passat Ben Hur la van veure 275.000 espectadors i va tenir prop d'un 14% de quota de pantalla a Catalunya, mentre que Espàrtac va passar de l'1.800.000 espectadors i d'un 18% de quota de pantalla a l'Estat espanyol. "Funcionen molt bé", reconeix Òscar Nogueira. "Són pel·lícules de molta qualitat, amb un gran nombre de premis i amb els millors actors de la història del cinema, i als espectadors els agrada tornar-les a veure", explica José Antonio Antón. Quan són remakes , com en el cas de l' Espàrtac que La 1 va emetre l'any passat, enganxen igual. "Tenen molta força, i la gent ho aprecia".

Aquest any, TV3 només emetrà Ben Hur , ho farà dissabte a tres quarts de quatre de la tarda, però TVE té a punt una bona col·lecció de títols d'aquestes característiques. Hi ha algunes pel·lícules de les habituals, com Espàrtac o Els Deu Manaments , i també dues minisèries recents, sobre Àtila i l'arca de Noè. L'emissió, però, depèn de com evolucioni el torneig de tenis Godó. En cas que Rafa Nadal arribi a les rondes finals, els partits s'emetrien per La 1. Per un any, la tradició es trencaria del tot.

La Sexta també jugarà la carta bíblica a les sobretaules amb Quo vadis (divendres a les 15.00) i La historia más grande jamás contada (dissabte, 15.00).

stats