LA TRIA 'TECH'
Mèdia 15/06/2014

Tecnologia moderneta: els 11 artefactes més curiosos del Sónar+D

Aquestes són algunes de les curiositats –relacionades o no amb la música– que s'han presentat al MarketLab, l'apartat d'exposició del Sónar+D

i
Albert Cuesta
3 min

El festival Sónar que ha ocupat Barcelona aquesta setmana es defineix com a "festival de música avançada i 'new art'", però des de l'any passat inclou un complement amb identitat i vida pròpia: el Sónar+D, un congrés dedicat a la creativitat, la tecnologia i el negoci sota la direcció de José Luis de Vicente. Aquestes són algunes de les curiositats –relacionades o no amb la música– que s'han presentat al MarketLab, l'apartat d'exposició del Sónar+D 2014.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. A.Track.Tion Visualització interactiva de la popularitat dels diversos gèneres musicals durant els 100 últims anys, a partir de l'anàlisi de 33.560 cançons i les seves posicions en les llistes de vendes, des de les revistes especialitzades fins a les descàrregues digitals. És un projecte del Centre de Supercomputació de Barcelona.

2. Robaton Un robot interpreta música seguint el 'tempo' que li marca un director mitjançant un sistema virtual que segueix els moviments de la batuta. És la combinació de dos projectes de la sucursal valenciana del Berklee College of Music de Boston: el robot de percussió automatitzada Curiosibot i el Virtual Conducting Experience.

3. Collective Music Experiment Un sistema de creació de patrons musicals de la Universitat de Saragossa en què qualsevol usuari, fins i tot sense coneixements de música, pot combinar diversos elements i modificar com vulgui els que han creat altres usuaris.

4. The Impossible Instant Lab Si l'apli Instagram va néixer per reproduir digitalment l'experiència fotogràfica de les càmeres Polaroid, l'Instant Lab de l'empresa Impossible la gira al revés: és un adaptador que imprimeix sobre pel·lícula fotogràfica instantània qualsevol imatge que aparegui en la pantalla d'un iPhone, amb el clàssic temps d'espera fins que la fotografia queda revelada.

5. littleBits Una gamma de mòduls electrònics de codi obert, cadascun dels quals fa una funció específica (llum, so, sensors, botons, impulsos, motors), i que es combinen mitjançant imants per formar sistemes programables complets amb finalitats educatives o de prototipus. Al Sónar+D s'ha presentat un 'kit' per muntar sintetitzadors musicals, amb la col·laboració del fabricant japonès Korg.

6. Patchblocks Un altre sistema modular per crear sintetitzadors musicals unint diversos blocs a l'estil dels jocs de Lego. Cada Patchblock funciona per si sol, combinat amb d'altres i amb instruments convencionals. Hi ha una comunitat virtual per compartir les creacions amb altres usuaris.

7. Oval El Hang és un instrument de percussió que recorda els sons orientals ancestrals però va néixer l'any 2000 a Suïssa. Ravid Goldschmidt i Álex Posada l'han electrificat i l'han equipat amb sensors i una aplicació d'iPad per manipular-ne el so.

8. Flone Aquest disseny de quadricòpter de codi obert permet transformar un 'smartphone' Android en 'drone'. El telèfon pot quedar-se a terra per servir de comandament a distància o bé anar embarcat a l'aparell per enregistrar i transmetre imatges i dades de posició a un altre 'smartphone'. El Flone té un aspecte més rústic que el dels quadricòpters comercials de joguina, però és més compacte i els seus creadors asseguren que també més robust.

9. Boom Boom Un altaveu Bluetooth portàtil (199 €) amb forma de dodecaedre que també conté micròfons binaurals per enregistrar sons de gran realisme tridimensional quan s'escolten amb auriculars, i sensors de llum i moviment que encara no funcionen, però que s'activaran amb versions futures de l'aplicació mòbil que hi estigui vinculada.

10. SubPac Aquest coixí de 300 € per al respatller de la cadira es ven com "la manera d'experimentar físicament les sensacions sonores d'un club quan s'escolta la música a casa". Efectivament, transmet al cos la vibració dels sons més greus –per sota dels 150 Hz– que la majoria dels auriculars i altaveus actuals són incapaços de reproduir.

11. Gramofon El Fon, l'encaminador wifi domèstic promogut per Martín Varsavksy per posar a l'abast d'altres usuaris una part de la nostra amplada de banda de connexió a internet, i que ha donat lloc a una xarxa mundial d'intercanvi de permisos d'accés, té des d'ara una versió evolucionada que es connecta a l'equip de música per accedir a les cançons digitals que tinguem al núvol. L'audició es pot controlar des del telèfon mòbil i els amics de Facebook poden determinar el que escoltem.

Bola extra: els projectes del Music Hack Day

La marató de programació que el Grup de Tecnologies Musicals de l'Universitat Pompeu Fabra organitza dins del Sónar+D té una relació simbiòtica amb el festival: alguns dels 'hackers' desenvolupen aplicacions a partir de dispositius exposats en edicions anteriors i algunes creacions podrien acabar exposades en edicions futures. En aquest enllaç hi trobareu el detall dels projectes que s'han presentat aquest 2014.

stats