Mèdia 22/10/2014

Els tècnics alerten: no hi ha prou temps per antenitzar

Diumenge caldrà resintonitzar el televisor al marge de si s’ha adaptat l’antena

A. Castellví / à. Gutiérrez
4 min

BarcelonaMés de 4,7 milions de catalans deixaran de veure part dels canals de la TDT si no adapten les antenes abans del 31 de desembre. El procés s’hauria de completar en poc més de dos mesos, però els antenistes alerten que serà molt complicat haver adaptat totes les instal·lacions abans que s’acabi l’any. A Catalunya l’antenització afecta 182.000 edificis i un 62% de la població, mentre que al conjunt d’Espanya són 998.000 edificis i 26 milions de persones, un 55% del total.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“Farem tot el que puguem, però el repte és completament extraordinari, sens dubte”, explica a l’ARA Miguel Ángel García Argüelles, el director gerent de Fenitel, la federació espanyola d’instal·ladors de telecomunicacions. Segons ell, l’ideal hauria sigut que el procés s’allargués durant nou o dotze mesos, però s’haurà de fer tot just en tres, i per aquest motiu veu “molt probable” que no s’hi arribi a temps.

García Argüelles recomana contactar amb l’antenista “tan aviat com sigui possible” i adverteix que les comunitats que s’esperin a última hora poden trobar-se que el 31 de desembre encara no tinguin la instal·lació a punt. I el problema no és només de mà d’obra, sinó sobretot d’estocs. “Les empreses instal·ladores estan notant retards en l’arribada de material”, alerten des de Feceminte, la federació catalana d’instal·ladors. El director de Fenitel no descarta que l’estoc d’amplificadors monocanal -els aparells que cal instal·lar als edificis per amplificar cadascuna de les freqüències- s’esgoti en les pròximes setmanes.

Aquest termini de molt difícil compliment contrasta amb la satisfacció que expressava el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, el maig del 2013: aleshores assegurava que Espanya podria avançar-se a l’alliberament del dividend digital i completar el procés l’1 de gener d’aquest 2014. Finalment, ho farà en la data límit que marca la Unió Europea, un any després del previst.

El govern espanyol s’ha compromès a assumir el cost de la reantenització a través d’un pla d’ajudes a les comunitats de veïns, que començaran a arribar a partir de l’1 de gener. En el cas dels edificis amb amplificadors monocanal, l’executiu preveu pagar 150 euros per al primer canal i 100 euros més per a cada canal addicional que calgui instal·lar, fins a un màxim de 550 euros. En el cas de les centraletes programables, s’abonaran 100 euros. En total, es destinaran al pla d’ajudes 286 milions d’euros, 51 dels quals aniran a Catalunya.

Diumenge toca resintonitzar

Les cases unifamiliars i els edificis de pocs veïns -fins a tres o quatre, per norma general- no hauran de passar per l’antenització, però sí que hauran de resintonitzar els seus aparells de televisió, un procés al qual s’hauran de sotmetre tots els televisors d’Espanya aquest diumenge. Es tracta d’una acció senzilla, que es pot fer amb el comandament a distància. De fet, la majoria de canals es podran continuar veient per la freqüència actual fins que s’acabi l’any, però alguns només es rebran en cas que diumenge es tornin a sintonitzar. És el cas dels canals espanyols d’alta definició i també de Teledeporte, Boing, Energy i 13TV, que desapareixeran de les seves freqüències actuals.

Pel que fa a la resta de l’oferta, la majoria de canals es podran veure, des de diumenge, a través de dues freqüències diferents: la que utilitzaven fins ara i la nova que els ha assignat el ministeri d’Indústria. Aquest període d’emissió simultània s’acabarà el 31 de desembre, quan es tancaran els múltiplexs que emeten per la banda de freqüències superiors als 800 MHz, l’espai que la UE obliga a reservar per a la telefonia mòbil 4G a partir de l’1 de gener. A la major part del territori català desapareixeran quatre múltiplexs: l’RGE1, per on emeten els canals principals de TVE, i tres de privats, on actualment hi ha, entre d’altres, Antena 3, Telecinco, Cuatro, La Sexta i altres canals minoritaris com Discovery Max, Paramount Channel i Gol Televisión.

També queda afectat l’actual múltiplex 1 de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, però en aquest cas el ministeri no ha ofert una ubicació alternativa, sinó que obliga a tancar-lo i a ressituar tots els canals que hi emeten al segon múltiplex. TVC, però, preveu mantenir l’oferta intacta fins al 31 de desembre, a l’espera de trobar una nova ubicació per al canal de HD, que tal com avançava dilluns l’ARA té molts números per acabar compartint espai amb les cadenes de Godó.

Malestar de les cadenes

La pèrdua del segon múltiplex ha estat mal rebuda a la Corporació, però les televisions privades critiquen també el pla del govern espanyol. Els ànims estan encesos perquè, amb el dividend digital, han perdut espai radioelèctric: dels sis múltiplexs de què disposaven fins ara, passaran a tenir-ne menys de quatre. I lamenten que Indústria no busqués una solució a l’eliminació de nou canals de TDT a partir d’una sentència del Suprem redactada arran d’un defecte de forma atribuïble a l’executiu, no als operadors.

Amb aquest context, en què es perden canals, que el lema de la campanya d’Indústria sigui “Aboca’t a la televisió del futur”ha acabat de tensar les relacions. Un alt executiu d’una cadena privada reconeixia a aquest diari que estaven avaluant si emetre-la o no: “Parlar de la televisió del futur quan el que ha passat és que s’han perdut canals és un despropòsit”. S’hi suma, a més, una previsible pèrdua de qualitat d’imatge respecte a la situació actual, ja que en un mateix múltiplex s’hi posaran ara més canals, que s’hauran d’ aprimar per cabre-hi tots. Des dels principals canals privats, es dóna per fet que no es podrà fer l’antenització a temps. “S’ha fet un nyap i es vol cobrir ara en tres mesos el que, en condicions normals, necessitaria un any”, afirma aquest directiu.

stats