LA TRIA 'TECH'
Mèdia 07/04/2013

10 tecnologies que ens volen canviar la vida

La llista de tecnologies que ens porten a deixar de fer les coses 'com s'han fet tota la vida' comença a ser llarga

i
Albert Cuesta
4 min

No sé si el futur ja és aquí, però sí que tenim a l'abast una sèrie de tecnologies amb prou potencial perquè deixem de fer moltes coses tal com s'havien fet 'tota la vida'.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Us en cito unes quantes:

Impressió 3D. Aparells de sobretaula que permeten fabricar sota demanda tota mena d'objectes: des de peces de recanvi per a mecanismes fins a armes; des d'òrgans per a trasplantaments fins a aliments. Si per disposar d'un producte només cal tenir-ne els plànols digitals, quin futur espera a les indústries del transport, l'emmagatzematge i el comerç en general?

Consum col·laboratiu. Les cooperatives d'habitatge en són un exemple, però és gràcies a la telemàtica que existeixen el Bicing i altres plataformes per compartir, llogar o cedir cotxes (AvanCar), habitacions (AirBnB) o trajectes en vehicles (Uber).

Fonts col·lectives de capital. Les plataformes de micromecenatge com Verkami només són la punta de l'iceberg. Si els mercats convencionals de crèdit no afluixen les restriccions actuals, a les webs de crowdfunding es podran reclutar múltiples inversors per abordar projectes empresarials que ja no estiguin vinculats a la cultura ni la beneficència.

Internet de les coses. Els comptadors d'electricitat que comuniquen el consum directament a la companyia han deixat obsolets els inspectors. Les màquines de 'vending' demanen al magatzem reposició de cada tipus de refresc abans de quedar-se sense. Hi ha pots de pastilles que t'avisen si t'has descuidat de prendre la dosi diària de medicació. I en una ciutat intel·ligent, els fanals només s'encenen quan passa algú pel carrer i a cada tram es pot saber quantes places d'aparcament queden lliures sense haver de donar voltes.

Robots. Els avions pilotats a distància ('drones') són l'arma estrella dels exèrcits moderns. La mateixa tecnologia ja s'està introduint en aplicacions civils, des de fumigació de conreus fins a rescats en llocs de difícil accés. Però també trobem robots domèstics, com els aspiradors autònoms tipus Roomba o els vehicles sense conductor, com els cotxes de Google, que estadísticament són més eficients i segurs que els nostres.

Interfícies gestuals. Els sensors de moviment permeten controlar sistemes complexos mitjançant gestos. El Kinect va néixer per als videojocs, però ja es fa servir per guiar teràpies de rehabilitació. En el nou 'smartphone' de Samsung es poden passar les pàgines sense haver de tocar-lo. I les tecnologies d''eye tracking' detecten on estem mirant i actuen en conseqüència.

Realitat augmentada. Els dispositius moderns saben on són i cap a on estan orientats. Combinant les imatges de la càmera del mòbil −o de les ulleres Google Glass− amb les dades descarregades a temps real des de la xarxa gràcies a la connexió permanent, podem disposar de traducció en temps real de tots els textos que veiem, i en general tenir una visió molt més àmplia i completa del món que ens envolta. Això canvia del tot la informació, el turisme i la publicitat.

Energia a tot arreu. La normalització de la recàrrega per inducció apunta cap al mobiliari que carrega la bateria del telèfon mòbil només dipositant-lo sobre la taula. Les bateries dels cotxes elèctrics es poden carregar mentre el vehicle circula per un carril equipat amb el mateix sistema, i les antenes rurals de telefonia mòbil amb captadors solars i generadors eòlics proporcionen energia de sobres que es pot aprofitar per alimentar una bomba per extreure aigua d'un pou o il·luminar una escola o dispensari.

Noves pantalles. Els televisors de d'ultra-alta resolució 4K ja es venen com a alternativa a les finestres per als locals sense vistes. Una versió avançada d'aquells canals de TV que emetien tot el dia la imatge d'una llar de foc o un aquari. Amb les taules de restaurant interactives es pot fer la comanda a la cuina sense haver de cridar el cambrer. I les pantalles flexibles obren la porta a telèfons mòbils de polsera i a peces de roba interactiva.

El jo quantificat. Els 'wearables' −dispositius que es porten posats− com el Fitbit o la Nike Fuelband, i els 'smartphones' amb les aplicacions adients (Runtastic, Endomondo) recullen dades de la nostra activitat física que podem analitzar. Amb sensors cada vegada més sofisticats, també mesuraran la pressió arterial i el ritme cardíac i podrem correlacionar l'activitat amb la salut.

Us veieu fent servir alguna d'aquestes tecnologies en un futur immediat? N'hi ha alguna que us sembli inviable? Expliqueu-nos la vostra visió en els comentaris al peu.

stats