CRÍTICA XARXES
Mèdia 24/09/2014

La tele se segueix millor per Twitter

i
Albert Cuesta
2 min

Des que les emissores de televisió van descobrir el fenomen de la segona pantalla, que és com s’anomena l’ús de dispositius mòbils per part dels espectadors mentre mirem els programes, ja és habitual que en un racó de la pantalla aparegui l’etiqueta oficial per tal que els usuaris la incloguin en els seus comentaris a les xarxes socials i sigui més fàcil seguir la conversa digital vinculada a l’emissió. Gràcies a això podem disposar, pràcticament en temps real, d’estadístiques sobre la popularitat digital dels programes, que en alguns casos és més reveladora que les dades dels audímetres.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els creadors i els emissors dels programes han adoptat la segona pantalla amb entusiasme i ja tenen personal que es dedica a animar aquesta participació. A TV3 ja s’han emès sèries en què els personatges tenen vida més enllà de la pantalla i continuen la trama a les xarxes socials. Twitter ha analitzat els efectes d’aquesta participació digital, comparant dos grups de sèries de TV emeses durant la temporada 2013-2014: en cada categoria-dramàtics, comèdies, ciència-ficció- es va triar una sèrie que piulava durant l’emissió i una altra que no ho feia. Segons l’empresa, la quantitat de seguidors del compte oficial vinculat a una sèrie creix un 15% més ràpidament en el primer cas que en el segon. Però si el que piula és algun dels protagonistes del programa, l’increment és del 228%.

Curiosament, la diferència depèn del gènere: l’increment més gran de seguidors -més d’un 400% respecte a l’absència de tuits en directe- es produeix quan qui publica els tuits és l’actor d’una sèrie de comèdia o de ciència-ficció. Els actors de dramàtics semblen tenir menys tirada. La quantitat de seguidors dels comptes generals dels programes no es veu gaire afectada per la publicació de tuits durant l’emissió. Finalment, en el cas de la tele-realitat, els comptes menys seguits són els dels concursants, per molt que siguin la primera matèria del programa.

stats