LA TRIA 'TECH'
Mèdia 04/08/2012

Com mesurar la velocitat de l'ordinador, l''smartphone' i la connexió a internet

La velocitat del processador no ho diu tot. Amb aquestes aplicacions podeu comprovar el rendiment real dels vostres dispositius i l'accés a la xarxa

i
Albert Cuesta
4 min
Geekbench, per mesurar i comparar la velocitat del vostre aparell

CardedeuMesurar la rapidesa d'un ordinador mirant només la velocitat del seu processador és com mesurar la d'un cotxe mirant la cilindrada del motor. En els dos casos hi ha molts altres factors interns i externs que afecten el resultat final. Afortunadament, la informàtica ens ofereix eines per calibrar el rendiment dels ordinadors i els telèfons mòbils en condicions força aproximades a les del seu ús real. Avui us en proposo algunes que us serviran per comparar les prestacions de l'equip que teniu amb les del que us esteu plantejant comprar, o bé les d'abans d'actualitzar-ne el software amb les de després de fer-ho, per saber si ha valgut la pena. També podeu mesurar la velocitat real de la vostra connexió a la xarxa. Poseu-vos la bata blanca i passeu al laboratori d'estiu de la Tria Tech.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Velocitat de l'equip

Geekbench és una aplicació que posa a prova la velocitat de càlcul del processador i de l'accés a la memòria. La gràcia és que disposa d'aplicacions descarregables per a ordinadors Windows, Mac i Linux i per a mòbils Android i iOS, que proporcionen un índex absolut que permet comparar el rendiment d'uns dispositius amb el d'uns altres. Així, el meu Nexus S obté una puntuació de 379, que és un 39% més lent que el meu iPhone 4S (619). Però el meu iPad 3 (753) és un 21% més ràpid, encara que no tant com el Samsung Galaxy SIII (1.636). En qualsevol cas, els 2.899 punts del meu portàtil MacBook Air de finals del 2010 el fan 7,6 cops més ràpid que el Nexus S, tot i que segueix sent un 38% més lent que l'iMac de casa. La versió bàsica de Geekbench és gratuïta i els resultats es poden guardar a la seva web per comparar-los.

Velocitat del navegador web

Com que cada vegada passem més hores navegant i fent servir aplicacions de xarxa, el rendiment del navegador web pot ser més important que el del processador. Per decidir-vos entre Chrome, Safari, Firefox, Explorer –i altres opcions–, podeu visitar les webs PeaceKeeper (per a tot tipus d'aparells) i BrowserMark (sobretot per a mòbils), dues proves combinades que exerciten les principals funcions gràfiques i de manipulació de dades de cada programa. Els resultats són comparables dins del mateix aparell, però no entre dos aparells diferents. En el meu portàtil, el navegador més ràpid amb PeaceKeeper és Safari 6 (1.906 punts), seguit de prop per Chrome 20 (1.806) i a gran distància per Firefox 14 (1.095). En canvi, al meu iMac és Chrome qui va per davant (2.899 punts), i deixa molt enrere Safari (1.850) i Firefox (1.725).

SunSpider prova exclusivament la rapidesa de les funcions JavaScript, que afecten el rendiment de les pàgines web dinàmiques, i és l'unica prova en la qual els resultats més baixos indiquen una velocitat més alta i, per tant, són més desitjables: els 3.454 mil·lisegons que triga el meu Nexus S en aquesta prova el fan 10 cops més lent que el meu MacBook Air (340 mil·lisegons).

Velocitat de gràfics al mòbil

Els 'smartphones' ja són els dispositius preferits per jugar, i no només a jocs senzills, sinó a aventures que tenen poc a envejar les videoconsoles domèstiques. Si sou aficionats als videojocs mòbils us pot interessar GLBenchmark per a Android (gratis), que mesura el rendiment gràfic del vostre mòbil amb fragments de diversos videojocs i permet comparar-lo amb el d'altres telèfons del mateix sistema. També existeix per a iOS (3,99 €), però de moment només us servirà per comparar l'iPhone amb l'iPad que ja teniu, o per comprovar si heu guanyat gaire en canviar els respectius models anteriors d'Apple pels nous (ja us avanço que sí).

Velocitat de la connexió a internet

Quan contracteu el servei d'internet a la vostra operadora, us parlen d'unes velocitats nominals de connexió (els 'megues', que són megabits per segon), però si mireu la lletra petita del contracte veureu que només assumeixen el compromís de proporcionar-vos un percentatge mínim de la velocitat nominal. La real depèn de molts factors, des de la distància entre casa vostra i la central fins a la càrega d'usuaris en cada moment.

Per saber a quina velocitat us esteu connectant realment, aneu amb el navegador web a la pàgina SpeedTest. Amb un sol clic detectarà quin és el vostre proveïdor de servei i us indicarà el temps de latència i les velocitats reals de baixada (descàrrega) i pujada (càrrega) de dades de la vostra connexió. Podeu comparar els resultats a diverses hores del dia i amb el que teniu contractat.

Amb les aplicacions de SpeedTest per a mòbils i tauletes Android i iOS podeu comprovar la rapidesa de la connexió 3G. Si ho feu a casa recordeu desactivar abans la wifi per no fer-vos il·lusions.

Consells de laboratori

Si us animeu a analitzar el rendiment del vostre equip, unes quantes recomanacions:

- En tots els casos, mentre s'executen les proves, convé tancar totes les altres aplicacions de l'ordinador –o bé totes les altres finestres i pestanyes del navegador web.

- És recomanable passar cada prova diverses vegades –jo ho faig un mínim de tres, reiniciant l'equip entre passada i passada– i considerar com a resultat definitiu la mitjana de tots els resultats obtinguts, descartant els valors que semblin massa alts o massa baixos.

- En el cas dels ordinadors portàtils, els 'tablets' i els telèfons mòbils, deixeu-los endollats al carregador. Molts equips optimitzen el consum reduïnt el rendiment mentre funcionen amb bateria.

- Configureu l'estalvi de pantalla amb un temps d'espera llarg per evitar que interfereixi en les proves. Quan acabeu, torneu a deixar-lo com abans.

En qualsevol cas, no us estresseu gaire si el vostre ordinador, telèfon o connexió no ofereix un rendiment de primera línia. El que importa és que us facilitin la vida, i sovint guanyareu més temps al cap del dia aplicant uns quants trucs per millorar l'eficiència que disposant d'un equipament més ràpid.

stats