NOVES FORMES DE CONSUM TELEVISIU
Mèdia 18/04/2011

El vídeo per internet evoluciona

La distribució per internet de programes i pel·lícules és la gran aposta actual de cadenes i productores. El negoci està en fase de creixement, però ja comença a ocupar espai a la televisió de pagament.

Auri Garcia Morera
2 min
La plataforma de vídeo per internet Netflix s'ha llançat a produir una sèrie. El pròxim pas és consolidar la seva presència als aparells de televisió.

Barelona.La indústria audiovisual aposta per internet com a canal de distribució. Warner Bros ja ofereix algunes pel·lícules a través del Facebook. Els usuaris s'han de fer fans de la cinta i pagar 3 dòlars per tenir dret a veure-la durant 48 hores. Tot, sense sortir de la xarxa social.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Netflix, nascut com un servei de lloguer de DVD a domicili i que ha evolucionat cap al vídeo per internet, produirà ara una sèrie de David Fincher i Kevin Spacey que costarà més de 100 milions de dòlars. Fins ara, Netflix només distribuïa per internet grans produccions de televisió. Amb aquesta sèrie, per primer cop, Netflix i el vídeo per internet ocuparan el lloc de les cadenes.

Gonzalo Martín, consultor especialitzat en la distribució per internet, no creu que la televisió tradicional perdi el seu paper central: "És la que té més capacitat per emetre un contingut massivament, i la que té la publicitat", argumenta. La televisió a la carta, però, està experimentant una evolució important: "Als EUA, sobretot entre els joves, comença a ser més interessant abonar-se a serveis com Netflix que a un canal de pagament tradicional".

Mentre Netflix no fa el salt al mercat internacional, aquí han nascut serveis semblants. Un dels més consolidats és Filmin, impulsat per l'empresa de cinema independent Cameo. Juan Carlos Tous, el seu màxim responsable, explica que el seu catàleg és molt diferent del de Netflix: "Estem molt enfocats cap al cinema europeu, i també tenim cinema americà, però no grans produccions". I afegeix: "La nostra especialitat és el cinema d'autor".

Els projectes enfocats a grans produccions ho tenen molt més complicat. Segons Martín, "les majors demanen molts diners, i és molt difícil que projectes espanyols puguin aconseguir aquest catàleg". Tous afegeix: "Demanen que es garanteixi un mínim de vendes, cosa que és difícil perquè aquí el mercat encara és incipient i està amenaçat per la pirateria". Netflix, en canvi, sí que pot garantir uns mínims, perquè "té un negoci que ja funciona", explica el responsable de Filmin.

La tele gran, l'objectiu

Independentment del catàleg, l'objectiu dels serveis de vídeo per internet és deixar l'ordinador i instal·lar-se al televisor de la sala d'estar. Netflix està disponible a través de diversos televisors, reproductors de Blu-ray i consoles, i fins i tot algunes marques inclouen als comandaments un botó exclusiu per accedir al seu servei.

De moment, Filmin només és als descodificadors d'InOut TV i a la PlayStation 3, però Tous té clar que "la clau és aquí". L'empresa preveu que coincidint amb el Mundial de futbol del 2014 s'accedeixi als cinc milions de televisors connectats a internet a l'Estat. I, quan arribi el moment, vol un lloc al comandament. Com tots.

stats