VISCA EL SISTEMA
Opinió 03/03/2012

Iniciatives anticrisi (i altres herbes)

i
Sebastià Alzamora
2 min

Doncs aquí tenim l'alcalde del municipi de Rasquera, el senyor Bernat Pellissa, disposat a traure el seu poble d'un mal moment a base de cedir terrenys per al conreu de marihuana. No, si al final serà cert que l'avantatge de la crisi és que esmola la imaginació (tot i que, en aquest cas, pot obturar una mica el raciocini). Entrevistat ahir per Dani Revenja a l'ARA, ens feia cinc cèntims (bé, cinc brins) del projecte: no serà l'Ajuntament de Rasquera el que plantarà la grifa, sinó que, com hem dit, cedirà els terrenys a una associació (cultural i assembleària, suposem) que s'encarregarà de la feina. Cal imaginar que és per aquesta circumstància que l'alcalde Pellissa no aclareix si el material que conrearan serà de la variant Superchunk, o bé si es tractarà de Shishkaberry, Marley's Collie o Neville's Haze, que ve a ser per als fumetes el que el tomàquet raf per als addictes a l'amanida variada.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L'Ajuntament de Rasquera, en definitiva, es limitarà a cobrar un lloguer per l'explotació d'uns terrenys agrícoles. Res que no haguem vist mil vegades, com bé sap tothom. Ja que hi són posats, això sí, vetllaran per fomentar els usos medicinals i terapèutics del cànnabis (ja saben de què va la cosa: bondadoses ancianes modernes que combaten el reuma amb un porret abans d'anar a dormir, amb un somriure tonto estampat al rostre). I, naturalment, tiraran endavant un centre d'interpretació i recerca al voltant de la maria. Al cap i a la fi, si Jaume Matas va fer un centre d'aquests a la Colònia de Sant Jordi sobre l'illa de Cabrera, ¿per què no un a Rasquera sobre l'herba rastafari per antonomàsia? L'alcalde Pellissa espera ingressar, amb l'operació, 1.300.000 euros en dos anys, que diu que serviran "per eixugar deute" (expressió equivalent, en llenguatge institucional, a aquella de tapar forats , que fan servir tots els afavorits amb la Grossa de Nadal).

Només hi ha un petit detall que no acaba d'encaixar en tota aquesta història, i és el fet que, de moment, la marihuana és una substància il·legal a Catalunya, i a bona part d'aquest planeta. Davant de l'inconvenient, Pellissa remarca que "l'Ajuntament no farà cap activitat il·lícita", i que "jurídicament ho tenen ben travat". Si ho diu l'alcalde deu ser cert, però he de dir que jo conec tres paios que van tenir un problema amb la justícia quan la Guàrdia Civil els va interceptar baixant un coll de muntanya amb el maleter del cotxe carregat de bosses de maria. Ni tan sols l'habitual argument que era material per a consum propi (que ho era) els va valdre davant del recel de la Benemérita .

Però bé, si la cosa està jurídicament ben travada, endavant les atxes. Potser Rasquera es pot convertir així en un municipi turístic, amb una ruta de coffee shops i una oferta gastronòmica a base de galetes de la simpatia i pollastres cuinats amb herbes aromàtiques. Ara bé, a aquest pas potser caldrà pensar seriosament en els trilers i les estàtues humanes de la Rambla de Barcelona com a nous motors de l'economia catalana.

stats