05/12/2012

Wert i els efectes de la sentència del TC contra l'Estatut

2 min

La sentència amb què el Tribunal Constitucional va alterar l'Estatut del 2006, i que va treure al carrer un milió de ciutadans indignats el 10 de juliol del 2010, és la que ara ha permès al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, construir un projecte de llei orgànica de millora de la qualitat educativa que respon, en el terreny lingüístic, al projecte d'"espanyolitzar" l'escola catalana, tal com ell mateix va avançar a l'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els que el 2010 van minimitzar la indefensió en què quedava el català com a llengua cooficial i pròpia del país, i com a vehicular a l'escola i en l'ús públic de les administracions, ara tenen la resposta: el govern espanyol està traient partit del nou marc normatiu per trencar el model d'immersió lingüística en l'educació primària i secundària, un pilar per a la convivència a Catalunya i un sistema socialment acceptat i democràticament avalat per una amplíssima majoria al llarg de més de tres dècades.

La resposta del Govern i de l'oposició -tret del PP i Ciutadans- d'unir-se en el rebuig a la nova normativa és coherent amb la defensa innegociable del català -tan minoritzat en molts àmbits- i amb la defensa de la unitat civil del país. L'alternativa a què portaria el canvi de sistema que vol imposar el ministeri és la divisió social per motius de llengua i la condemna del català a idioma de segona en el seu propi territori.

Des de l'històric En català, sisplau de la Transició, la societat catalana ha treballat partint del consens, sumant voluntats, sense imposicions. Per això l'avenç del català ha estat tan lent -les veus més pessimistes fins i tot creuen que ha reculat- com mancat de conflicte. L'únic conflicte és el que fa dècades que intenten atiar minories recolzades en mitjans de comunicació espanyols -o a la inversa-, a les quals secunda el projecte del ministre Wert. Amb el resultat final que, si l'escola de la qual s'ha dotat la societat catalana no té cabuda en l'ordenament jurídic, vol dir que Catalunya és expulsada de l'Estat.

stats