UN TAST DE CATALÀ
Opinió 18/07/2012

Alguna cosa de 'quelcom' (1)

i
Albert Pla Nualart
1 min

El 24 de juny del 1924 Fabra diu que no comprèn l'afició de molts escriptors a quelcom . Veu el mot res "infinitament superior" quan el tipus d'oració el permet i, en la resta de casos, troba "gairebé sempre preferible alguna cosa ".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El 12 de maig del 1978 Albert Jané denuncia "l'extraordinari abús" que se'n fa "en el llenguatge escrit i els parlaments" i es mostra sorprès que "un símbol del català artificiós, arcaic i encarcarat" obtingui aquest favor.

El 1999, en la seva Proposta per a un estàndard oral , l'IEC deixa clar que quelcom -com ambdós o hom - només és propi de registres marcadament formals, cosa que l'ÉsAdir rebla considerant-lo un mot arcaïtzant i excessivament literari.

El 2012, al faristol del Parlament, encara se senten quelcoms , i en diuen més els que parlen pitjor i fan més castellanismes. En definitiva, els que se senten la llengua menys seva, s'hi troben molt insegurs o valoren poc el seu català familiar.

Ara mateix la barreja de quelcoms amb col·loquialismes demostra poca cultura i hauria de fer certa vergonya a qui per raons professionals ha de fer un ús públic del català.

I ja seria hora que en el diccionari, igual que a cony hi ha la marca vulgarisme , a quelcom (i a hom , ambdós , etc.) hi hagués una marca més o menys equivalent al que en castellà acostuma a ser antiguo o poco usado , en francès style recherché , en anglès old-use, etc. Marques que orienten en l'adequació al registre.

Demà veurem altres dubtes que suscita l'ús de quelcom i l'intent d'evitar-lo.

stats