VISCA EL SISTEMA
Opinió 14/03/2012

Els estetes espoliats

i
Sebastià Alzamora
2 min

"Els barons del PP a les Balears i València no volen molestar Madrid amb el dèficit fiscal", titulava ahir l'Ara.cat. La informació que signaven Salvador Almenar i Enric B. Abelló era clara: per al portaveu del PP a les Corts Valencianes, Rafael Blasco, "amb aquesta conjuntura econòmica és difícil reclamar", mentre que, d'acord amb el vicepresident econòmic de les Balears, Josep Ignasi Aguiló, el problema és el "fosc, complex i difícil" model de finançament que es van empescar els socialistes quan van cometre la perfídia d'usurpar el govern de les Illes, que per dret natural pertany al PP.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Sobretot vostè no es molesti, buana. O, com deia aquell personatge de Gonzalo Torrente Ballester, "Estén ustedes tranquilos, que yo me cago a un lado ". Tant Blasco com Aguiló reconeixen, amb la boca diminuta, que al País Valencià (comunitat valenciana, perdó) i a les Balears (capital Palma de Mallorca) els convindria "un finançament concorde amb la mitjana espanyola". La mitjana espanyola: 6'4% del PIB valencià i 14'2% del balear (rècord imbatible) que es perden cada any dins els abstrusos viaranys de les balances fiscals del Regne d'Espanya, en companyia del 8'2% de Catalunya. Això sí que és fosc, complex i difícil de pair, senyor Aguiló. De moment, la "mitjana espanyola" consisteix, per dir-ho en terminologia clàssica, en un espoli en tota regla (i a mà armada, segons l'article vuitè de la Constitució espanyola), perpetrat de manera constant i sostinguda sobre les regions de Llevant i ultramar. Ja ens ho va avisar Unamuno: " Seréis siempre unos niños, levantinos: ¡os ahoga la estética! "

Quanta raó que tenia Don Miguel: mentre el govern de Rajoy anuncia que la munyida sistemàtica de cabals no tan sols continuarà sinó que anirà en augment (i acompanyada de les pertinents i degudes reconvencions a "les autonomies" per haver malbaratat "els recursos de tothom"), a Catalunya ens embranquem en exquisides disquisicions sobre pactes fiscals que no tenen ni la més petita oportunitat de prosperar, i al País Valencià i a les Balears s'estimen més no dir ni piu per no assemblar-se, vade retro , als nacionalistes. Si encara a Madrid governessin els socialistes, mira, però a veure qui és el guapo que s'enemista amb Don Mariano. Potser un dia o altre ha de fer una remodelació de gabinet i vés a saber si aleshores no tindria a bé de recordar-se dels seus virreis illencs i valencians.

Tot plegat pura estètica, pròxima a disciplines com l'angelologia. O pura i barata politiqueria, per ser més exactes. La pròxima vegada que el ministre Montoro ens faci saber que necessita cobrar-se una lliura de la nostra carn, els presidents Fabra i Bauzá farien bé d'erigir-li un monument al costat de l'aeroport de Castelló, a fi d'evitar que es molesti. I el president Mas, no en faltaria d'altra, sempre podrà convocar un referèndum no vinculant i una manifestació pel dret a decidir, d'aquelles que fan tremolar els lleons del Congrés de Madrid.

stats