L' EDITORIAL
Opinió 04/03/2012

La falta de visibilitat de les dones

2 min

Avui a l'ARA fem un exercici arriscat, amb un punt de provocació, amb l'objectiu, tanmateix, de fer visible el que és poc visible: l'existència en tots els camps de la nostra vida social de dones professionals preparades i decisives. A les portes del Dia Internacional de la Dona, que se celebra dijous, volem obrir així un debat necessari i gens fàcil de resoldre, amb ingredients que massa sovint entren en col·lisió.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Després de més d'un segle de lluita, el feminisme ha conquerit, almenys en les societats democràtiques occidentals, un estatus d'igualtat de la dona respecte de l'home, amb l'accés generalitzat a l'educació universitària i al món laboral. Però sovint ha estat a costa de la mateixa dona, que ha hagut de seguir suportant el pes de la vida familiar i carregant amb les dificultats de conciliació entre el món laboral i la cura dels fills. En realitat, la política de quotes a favor de la presència femenina en llocs rellevants de l'escalafó social, que ha tingut el seu efecte positiu, no ha anat prou acompanyada de canvis de fons en la mentalitat i l'organització social i familiar. S'ha començat una mica la casa per la teulada.

Aquesta tensió ha tingut, a més, un efecte col·lateral consistent a deixar en un segon pla professionals de gran vàlua. Sens dubte hi ha casos d'una notable presència pública, especialment en el camp de la política i el periodisme o la cultura. Però en conjunt, i sobretot en el terreny empresarial, les dones no tenen la visibilitat que els correspondria, exerceixen un lideratge inferior al que podrien aspirar i la seva influència queda limitada. Darrerament, fins i tot es detecta entre les noves generacions una marxa enrere, una renúncia a la professionalitat en favor d'una maternitat més clàssica i exclusiva. Com si les filles de les primeres superwomen fessin un retret indirecte a les mares que els van obrir camí.

El debat està servit. I, en tot cas, de dones influents, socialment rellevants, n'hi ha, tot i que algunes siguin invisibles.

stats