Tovallons negres
Opinió 18/10/2011

Un pederasta deliciós

i
Empar Moliner
2 min

Abans-d'ahir em vaig quedar del tot enganxada al nou programa de llibres del 33 -es diu Via llibre - perquè hi sortien tres admirades col·legues, Najat El Hachmi, Gemma Lienas i Isabel-Clara Simó, parlant de sexualitat femenina. Són tan bones que jo, si fos el director del programa, els donaria una secció fixa. Per exemple, em sembla que va ser la Simó qui va dir que quan la dona no assoleix l'orgasme l'home es queda frustrat. Però l'espectador no acabava de saber si això li semblava bé o malament. Les escoltava i m'anava sentint culpable de no sé ben bé què. De tenir orgasmes, de no tenir-ne, de ser heterosexual, de no ser-ho... Em vaig quedar nova.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Durant la conversa van anar ensenyant llibres. Per exemple, aquest que es diu L'ametlla (memòries eròtiques d'una dona musulmana), que va fer que la Simó -sempre encertadíssima- considerés que el títol devia ser polisèmic. I també van parlar, esclar, de Lolita . Aleshores una d'elles, que diria que també era la Simó, va fer: "És un pederasta, però és deliciós".

No em va quedar clar si el pederasta és Humbert Humbert o Vladímir Nabòkov. Si és Humbert Humbert no es pot negar. És pederasta. De la mateixa manera que Ròdion Romanòvitxh Raskòlnikov és assassí. De la mateixa manera que Gregor Samsa és un coleòpter (deliciós, per cert). Però si el pederasta no és Humbert Humbert i és Vladímir Nabòkov la cosa canvia. Estem acostumats que el gran Pere Arquillué, quan va pel carrer, se senti dir "Claudi, ets un cabró!", perquè hi ha qui no és capaç de separar realitat i ficció. Però si fins i tot les persones que es dediquen a escriure equiparen l'autor amb el personatge val més plegar. Si Nabòkov va ser pederasta perquè va escriure Lolita , què és Quentin Tarantino? Un assassí en sèrie i un torturador. I què és Martí Gironell? Suposo que un mestre d'obres.

stats