VISCA EL SISTEMA
Opinió 07/12/2011

Per a tu, que ets cooperativista

i
Sebastià Alzamora
2 min

A falta de conèixer-ne els detalls exactes, el que es pot dir d'entrada sobre el corralito de la cooperativa agrària de l'Aldea és que és un cas com un cabàs, del qual cal prendre bona nota. Sobre el paper, el cooperativisme és una pràctica -alguns dirien una ideologia- tota mel i sucre, investida naturalment d'una noblesa i unes bones intencions que no les supera ni un congrés internacional d'estudiosos de l'esperanto. Però a l'hora de la veritat, acostuma a proporcionar ensurts més que considerables al personal que s'hi acull. Sobretot quan s'hi apunten espavilats que hi veuen una bona oportunitat de collir duros a quatre pessetes. No dic de cap manera que aquest sigui el cas de l'Aldea, perquè de vegades, perquè els socis d'una cooperativa s'hi enganxin els dits, no cal ni tan sols el concurs de cap pocavergonya: amb una mala gestió per part dels gestors de l'invent, i amb l'abandonament de responsabilitats per part de la resta de cooperativistes, n'hi ha prou per prendre mal. En aquest cas, un mal superlatiu: més de tres mil persones, al voltant de tres quartes parts de la població del municipi, entrampades de mala manera, amb els estalvis congelats i sense saber quin futur immediat els espera. Tenint en compte que la cooperativa en qüestió i la seva secció de crèdit aparentment movien operacions ordinàries fins pocs dies abans del col·lapse, correspon transmetre als seus responsables una enhorabona ben sentida.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però, qui són els responsables d'una cooperativa? Ah, heus ací una pregunta interessant. Segons l'autodefinició proclamada per l'Aliança Cooperativa Internacional, aquesta mena d'empreses es defineix per la particularitat que els seus socis en prenen conjuntament les decisions estratègiques, i també conjuntament assumeixen els riscos econòmics i socials que comporta formar-ne part. És a dir, que els responsables d'una cooperativa són, en teoria, tots i cadascun dels seus socis. De manera que la primera lliçó que cal traure del cas de l'Aldea -tant els afectats d'ara com els milers de socis del centenar llarg de cooperatives agràries amb secció de crèdit que hi ha escampades per Catalunya- és que les virgueries autogestionàries de vegades tenen molt males bromes. I que, com tot en aquesta vida, la primera condició per participar-hi amb un mínim de garanties és no abandonar en mans d'altri l'exercici dels propis compromisos. No badar, per dir-ho clar.

Naturalment, el drama humà que suposa una situació com aquesta va per davant de qualsevol altra consideració, i és molt bona notícia que la Generalitat s'hagi fet càrrec del nyap i treballi per posar-hi remei al més aviat possible. Ara bé, potser convé recordar que els valors que predica el cooperativisme no són poca cosa: autoajuda, autoresponsabilitat, igualtat, equitat, honestedat, i transparència, per ordre alfabètic. Quasi res. L'autoajuda i l'autoresponsabilitat ja veiem on han quedat. Sobre l'honestedat i la transparència caldrà parlar-ne llargament, quan s'hagi resolt l'emergència.

stats