TENSIONS AL PP BALEAR
Política 06/01/2013

Bauzá: el discutit líder indiscutible

Enric B. Abelló
3 min
Bauzá: el discutit líder indiscutible

PALMAEl president José Ramón Bauzá és l'únic líder del PP balear. No hi ha cap altre polític que li pugui fer ombra, però això no vol dir que tingui el suport de tothom. Ha aconseguit foragitar o degradar els caps visibles del bàndol regionalista, assimilar qui va ser el seu principal opositor, mantenir a ratlla els polítics que podrien créixer i envoltar-se d'un govern ple de novells. Seguint sense protestar les directrius del carrer Génova, s'assegura el suport de Madrid, però a les Illes Balears les tensions dins del PP es fan cada cop més evidents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels últims exemples és la batalla per la presidència del PP de Palma. Bauzá -que a les autonòmiques feia bandera d'una llista neta d'implicats en casos de corrupció- ha permès que el president del PP de la capital sigui José María Rodríguez, imputat en el cas Over Marketing de finançament il·legal del partit. Aquest exconseller d'Interior de l'època de Jaume Matas va dimitir al juliol de delegat del Govern a les Balears, poc abans que l'imputessin en el que pot ser l'escàndol de corrupció més important de l'arxipèlag: el Gürtel balear. Però, tot i això, l'han reelegit president del PP de Palma. De fet, era l'únic candidat que s'hi presentava, perquè Bauzá mateix va impedir que també hi optés l'alcalde de Palma, Mateu Isern, nou en política però més ben valorat que el president.

Bauzá no volia que Rodríguez fos president del PP de Palma, però va acabar cedint. Ara, ja li anava bé: Isern estava cada vegada més ben vist i es perfilava com un possible competidor de cara al futur. El 31 de novembre Rodríguez va aconseguir el suport de 1.546 dels 1.709 militants del PP que van votar en un congrés amb llista única. Bauzá havia demanat a l'octubre a Isern que no s'hi presentés i li havia assegurat que faria emergir una tercera via. L'alcalde s'hi va avenir, però Bauzá no va complir i Rodríguez continua.

El resultat torna a afavorir el president balear. L'alcalde de Palma, amb un tarannà més dialogant i amable, ha quedat desacreditat, sense suport en els òrgans del PP i en mans de Rodríguez mentre que aquest, imputat en el cas Over, tampoc pot escalar. Es conforma amb la seva quota de poder: Palma.

Rotger sí que plega pel cas Over

Quan dins del PP encara es comentava el paper de Bauzá a la cursa per dirigir el partit a Palma, un altre cop de sort va deixar fora de combat l'últim dels dirigents del bàndol regionalista del PP balear que conservava un càrrec important. L'11 de desembre l'exalcalde d'Inca Pere Rotger va dimitir com a president del Parlament. El jutge José Castro havia decidit aquell mateix dia mantenir-lo imputat en el cas Over Marketing i descartar la seva petició d'arxiu. Rotger, d'entrada, havia dit als passadissos del Parlament que no dimitiria. Aquell dia hi havia ple. Després de dues reunions amb Bauzá i la seva mà dreta al govern, el conseller de Presidència, Antoni Gómez, Rotger va renunciar al càrrec de president de la cambra, però no al de diputat del PP.

Rotger va sortir de la reunió amb Bauzá molt tocat , va abraçar el primer diputat que va trobar, va continuar presidint la sessió i la va aixecar gairebé plorant. Després va confirmar que dimitia. Va assegurar que Bauzá només li havia dit que "fes el que considerés". El diputat que havia abraçat era un excompany de partit: es tractava d'Antoni Pastor, del grup mixt i alcalde de Manacor, expulsat del PP per haver trencat la disciplina de vot al Parlament al juny. El seu delicte havia estat votar amb l'oposició a favor de l'esmena a la totalitat de PSM-IV-ExM a la modificació de la llei de funció pública que ha eliminat el requisit de saber català per ser funcionari.

Escindits del PP funden el PI

Pastor no ha estat el primer puntal regionalista del PP balear que ha quedat fora del partit. Jaume Font, exalcalde de sa Pobla, exdiputat i exportaveu del grup popular al Consell de Mallorca impulsa ara la Proposta per les Illes (PI). Es tracta d'una formació regionalista fusió entre el partit que havia fundat en deixar el PP, la Lliga Regionalista de les Illes Balears, i Convergència per les Illes, la successora d'Unió Mallorquina, fosa per la corrupció. Els últims mesos hi ha hagut acostaments entre Font i Pastor.

Però Bauzá no s'ha desfet de tots els competidors per la via directa. Al conseller de Turisme Carlos Delgado se'l va posar a favor incloent-lo a l'executiu després de guanyar-lo al congrés previ a les eleccions de l'any passat. De moment va resolent les paperetes internes.

stats