PRIMÀRIES REPUBLICANES
Política 09/06/2014

Bosch ofereix a Amorós ser el seu ‘dos’ a Barcelona

El portaveu d’ERC al Congrés també creu que a Portabella “li pertoca un lloc destacat”

Roger Tugas
3 min

BarcelonaEl portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, és per ara l’únic candidat a alcaldable de Barcelona que s’ha postulat públicament, tot i que la federació dels republicans a la capital va convocar oficialment les primàries dijous i els aspirants a concórrer l’11 de juliol poden recollir avals a partir de demà. Quan fa dues setmanes va anunciar la voluntat d’intentar liderar la llista d’ERC, el president del grup municipal, Jordi Portabella, i el vicesecretari general de Comunicació del partit, Oriol Amorós, el van acusar a l’uníson de trencar la unitat i renunciar a pactar una llista per satisfer totes les sensibilitats. Bosch, però, rebutja aquesta crítica i explica a l’ARA que li agradaria que Amorós, que va presidir la federació de Barcelona, fos el seu número dos a la llista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però Amorós, com també Portabella, aspira a ser ell el cap de llista. Tots dos, que fins ara havien fet pinya al partit, esperen arribar a acords i per això encara no s’han postulat públicament per intentar evitar que hi hagi tres candidatures. Tot i això, aquesta setmana s’espera que concretin si recullen avals i, per tant, si és un dels dos o són tots dos els que s’enfronten a les primàries amb Bosch. Tot i que la direcció nacional ha promès neutralitat, el diputat a Madrid es presenta com el candidat d’Oriol Junqueras, que ja el va impulsar contra Joan Ridao a les primàries de les espanyoles.

Consens i obertura

Bosch assegura que vol obrir la porta a una solució d’unitat que englobi totes les sensibilitats i, per això, ofereix a Amorós que vagi darrere seu “en benefici del consens”. Bosch, de fet, va presentar la seva candidatura afirmant que pretén la “ junquerització ” de Barcelona, traslladant-hi el procés de “renovació i obertura” que va impulsar Junqueras a ERC el 2011. Per això, la seva proposta de tàndem passa per situar-se ell com a cap de llista per oferir “la renovació al número u” i “l’experiència i capacitat d’Amorós com a número dos”.

Bosch entén que Portabella ha de deixar pas després de 15 anys sent el cap de cartell, però també accepta que cal procurar-li “el lloc destacat que es mereix”. En cap cas seria una acta de regidor, però hauria de significar un reconeixement a la seva tasca al consistori. De fet, la de Barcelona va ser l’única llista d’ERC que, en coalició amb Reagrupament i Democràcia Catalana, va obtenir regidors el 2011 en una ciutat de més de 80.000 habitants.

Bosch pretén allargar la mà al sector portabellista de Barcelona i separar definitivament Amorós i Portabella. Costarà, però, que la seva oferta tingui èxit, ja que implicaria que Amorós renunciés a ser alcaldable -hi aspira fa anys i és difícil que es faci enrere- i que Portabella es retirés ara que les expectatives són altes per a ERC. O en tot cas obligaria Amorós a desmarcar-se de Portabella, que amenaça de presentar-se.

Bosch presentarà els pròxims dies el projecte per a la ciutat i l’equip de quadres i exregidors que li donen suport.

Un manifest reclama una llista de consens

A les portes de la setmana decisiva en què es podran començar a recollir avals per a les primàries d’ERC a Barcelona, un manifest impulsat per dirigents de diversos casals, consellers de districte i l’exregidora Dolors Martínez, titulat Tots a una, reclama renunciar als “personalismes” per assolir “una candidatura a l’alcaldia de Barcelona única i de consens”. El manifest recull adhesions des d’un blog, i aquest cap de setmana ja n’havia rebut una vuitantena de militants, simpatitzants i amics de la federació republicana.

stats