Política 24/10/2014

CDC i ERC reactiven les campanyes per la participació i el sí-sí

Laia Vicens / Roger Tugas
2 min

BarcelonaL’endemà que Artur Mas i Oriol Junqueras acordessin una treva per centrar-se a fer del 9-N un èxit -tot i mantenir les discrepàncies al voltant de les eleccions plebiscitàries-, els seus partits van engegar la maquinària per aconseguir una alta participació i fomentar el sí-sí. Tot i que el líder d’ERC participarà en la campanya del seu partit, el president de la Generalitat vol mantenir un perfil institucional i es limitarà a demanar “la màxima implicació i participació de la ciutadania”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho van anunciar ahir la portaveu de Convergència, Mercè Conesa, i la directora de la campanya del partit per al 9-N, Meritxell Borràs. Una campanya que se centrarà a animar els ciutadans a votar i, en concret, a votar sí-sí. “La força la posarem a mobilitzar el màxim de gent”, va assegurar Borràs. Per això s’hi implicaran els pesos pesants del partit, com consellers, alcaldes i membres de la direcció del partit. Però malgrat que l’objectiu és fer del 9-N “un èxit de participació”, CDC va evitar marcar una xifra de participació mínima.

L’acció més destacada de la campanya de CDC es produirà el dia abans de la votació, amb la instal·lació de 800 paradetes informatives arreu del país. Durant els dies previs al 9-N, CDC organitzarà xerrades a peu de carrer, “amb la intenció d’arribar a casals de la gent gran”, va explicar Borràs, que va descartar “grans mítings”. També es prepararan cartells i materials especials de cara a la votació, que encara no han presentat. Amb aquesta campanya, Borràs va deixar clar que CDC “marcarà el seu perfil propi”, però paral·lelament continuarà donant suport a la campanya unitària d’ Ara és l’hora -impulsada per l’ANC i Òmnium-, en què també participa ERC.

Precisament, el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, va explicar que els republicans enviaran un milió de paperetes del sí-sí i faran 500 accions de campanya de petit format dirigides als col·lectius indecisos, com la gent gran -que centraran fins a 100 actes i tindran material específic-, i per mobilitzar el jovent. Entre el 2 i el 8 de novembre, però, aquests actes donaran pas a mítings arreu del país, com en un procés electoral clàssic. “ERC s’hi posa de ple i reactiva de manera més intensa la campanya”, va apuntar Salvadó. Tot i això, no farà un acte central, ja que participaran en el que prepara Ara és l’hora amb tots els partits sobiranistes.

Malgrat tot, ERC no ha enterrat l’exigència de celebrar aviat les eleccions plebiscitàries. “I immediatament després del 9-N, què?”, es va preguntar a la nit Junqueras en un míting a Sant Joan Despí, que es va respondre: “Molt senzill: la independència”. “No arribarem a cap acord amb ningú si no és per fer la independència. Volem full de ruta concret, un pla i un calendari, va insistir, condicionant qualsevol pacte per les eleccions a incloure la declaració d’independència sense negociació amb l’Estat.

stats