EL NOU FINANÇAMENT
Política 09/07/2012

Les bases de CDC exigeixen a Mas que no baixi del concert

Ni un pas enrere. Aquesta és la consigna que la militància de CDC dóna a la direcció a l'hora de negociar el pacte fiscal. La cúpula convergent té clar que una rebaixa del model li passaria factura interna.

Oriol March
3 min

BARCELONAFa setmanes que els dirigents de CDC no paren quiets el cap de setmana. El motiu? La campanya interna Ara, Hisenda pròpia , que els porta per tots els racons de Catalunya per explicar les bondats del pacte fiscal i els beneficis que aportaria a Catalunya. La militància els rep amb exigència i posicionaments de màxims. "Ens collen molt!", reconeix amb un somriure un membre de la cúpula convergent. Una actitud que indica que les bases del partit no estan disposades a veure com el Govern rebaixa el pacte fiscal per ampliar el consens i permetre al PSC que surti a la foto del nou finançament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A vegades diem amb l'Oriol, [Pujol, secretari general de CDC], que amb l'aposta que fem des de la cúpula per la Hisenda pròpia ens estem tallant totes les vies de sortida per si volem fer un pas enrere", assegura un destacat membre de l'executiva convergent. La documentació que acompanya la campanya interna per assolir aquest objectiu presenta el pacte fiscal com la primera estació cap a l'estat propi. Una estació final necessària "si Catalunya vol sobreviure". Posar la marxa enrere ara seria com treure la mel dels llavis als convergents.

"Estem convençuts que la militància no ens ho perdonaria, després de dos anys -des de la campanya electoral del 2010, fins i tot alguns mesos abans- insistint que anem de debò amb el canvi de model de finançament i amb el canvi de les relacions entre Catalunya i Espanya", apunten des de la cúpula de CDC. Sectors del partit reclamen a la direcció tirar pel dret amb el nou finançament amb ERC i ICV -els dos partits que, juntament amb els nacionalistes, van donar suport a la comissió parlamentària del concert-, però prefereixen fer-ho en privat. Només la JNC, la branca juvenil del partit, ha apostat públicament per prendre aquesta via.

En certa manera, aquesta exigència del substrat convergent és la continuació del congrés que el partit va celebrar al març. D'aquell conclave en va sortir una ponència política que fixava l'estat propi com a objectiu. La militància s'ho ha pres al peu de la lletra -bàsicament perquè les seves intencions de cara al congrés passaven únicament per dibuixar un horitzó clar que superés la via autonomista- i ara exigeix a la direcció que aquest full de ruta es comenci a aplicar durant la negociació del nou finançament, que encara la recta final aquest juliol.

Aquest canvi d'actitud de CDC, aquesta nova manera d'enfocar l'estratègia política -és a dir, que el partit faci de llebre d'un Govern sumit en la lluita contra la crisi econòmica-, es reflecteix en el número 7 del MésCAT , el butlletí de CDC. "Cap a l'estat propi passant pel pacte fiscal", titula una de les pàgines de la publicació. El dret a decidir i la Hisenda pròpia monopolitzen un butlletí que, segons paraules d'un dirigent del partit, "està escrit en termes que fa anys eren impensables" i que, de passada, pot tensionar les relacions amb Unió, més moderada.

La pressió de l'AMI

Alcaldes de CiU formen part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que es va reunir en assemblea dissabte per fixar en el 60% de la població catalana representada per l'organització el percentatge mínim per promoure un referèndum d'independència. "No ens hi oposarem", va assegurar ahir el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, que dissabte va ser a l'assemblea de l'AMI.

La sobiranització progressiva de la militància -i de la cúpula- convergent impedeixen respostes que entrin en contradicció amb el que deia ahir Rull. Les bases de CDC no es plantegen el pacte fiscal -amb Hisenda pròpia innegociable- com un final de trajecte, sinó com el primer pas cap a l'estat propi.

stats