EL FUTUR DELS NACIONALISTES
Política 06/09/2014

CDC es recepta una refundació profunda per remuntar el vol

Mas vol que el partit guanyi autoestima per encarar el procés i girar full al sotrac causat per Pujol

Oriol March
3 min

BarcelonaL’any 1974, a Montserrat, un grup de persones feien un brainstorming al voltant d’una pissarra. Buscaven un nom per a un nou partit polític encaminat a liderar el catalanisme després de la llarga foscor del franquisme. Finalment, amb Jordi Pujol al capdavant, van acabar triant Convergència. Quaranta anys després, el partit s’enfronta al moment més crític de la seva història i confia en una “refundació profunda” -en aquests termes s’expressen tots els dirigents del partit, sense excepció- per remuntar el vol en plena tardor decisiva per al procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al llarg d’aquesta setmana, els responsables del partit s’han desplaçat a les federacions territorials per explicar els canvis anunciats pel president Artur Mas el dia 25 de juliol, només unes hores abans que Pujol confessés una herència a l’exterior que ha sacsejat els fonaments de la política catalana. Aquests canvis passen per constituir un comitè de direcció liderat per Josep Rull que s’encarregarà de “dur el dia a dia del partit fins al pròxim congrés extraordinari”, segons dirigents consultats. Aquest congrés servirà per refundar la formació nacionalista i encara no té data fixada. “Com a molt tard, serà al setembre de l’any vinent”, assenyalen fonts de la direcció. Rull ha explicat als quadres del partit que aquest conclave extraordinari seria aquesta mateixa tardor si no fos per la consulta fixada per al 9-N i les conseqüències que es derivin del pols amb l’Estat per celebrar la consulta.

El comitè de direcció, que es va reunir el dia 27 d’agost de manera informal a la seu del partit, es votarà avui de manera secreta -i no a mà alçada, com estava previst en un principi- en el marc d’un consell nacional ampliat al Palau de Congressos de Catalunya. Es tancarà de manera oficial amb la substitució derivada de la imputació d’Oriol Pujol, que va començar al març de l’any passat. Rull passa a ser número dos del partit després de compartir comandament aquests mesos amb Lluís Corominas en un interinatge “que ja no es podia aguantar més”, segons diversos dirigents consultats.

Ambient de catarsi

La primera reunió del secretariat permanent de Convergència es va celebrar divendres de la setmana passada. “Hi havia ambient de catarsi”, assenyala un membre de la cúpula. Hi ha debat a l’alta direcció sobre en quina data s’ha de celebrar el congrés extraordinari: un sector demana que sigui al febrer -complicat, tenint en compte que Mas podria convocar les plebiscitàries entre el desembre i principis del 2015-; d’altres són partidaris que es convoqui per al juliol, i un últim grup que prefereix fer-ho al setembre. “En tot cas, la refundació és una ordre directa de Mas. Ho té entre cella i cella”, assenyalen diversos dirigents consultats. “No podem perdre l’oportunitat”, afegeixen.

La refundació passa per “regenerar” el partit -en referència als casos de corrupció que l’afecten, com el cas Palau i ara l’afer Pujol, que ha provocat una comissió d’investigació al Parlament que promet emocions fortes- i fer una aposta sense subterfugis per l’estat propi. La carpeta de l’expresident és la més delicada, perquè CDC encara viu en la “tristor” de la confessió i troba complicat allunyar-se de la seva ombra sense renegar de l’obra política de l’expresident. El fundador és també el pare polític de la gran majoria de dirigents actuals de CDC.

Com girar full? “El que no pot ser és que mirem una fotografia de l’últim govern de Pujol i observem com cinc consellers encara formen part ara de l’executiu, quan han passat més de deu anys”, assenyala un membre de la cúpula consultat. Hi ha por dins de Convergència per les informacions que puguin aparèixer sobre el clan dels Pujol i que puguin afectar col·lateralment consellers com Felip Puig, que ha ocupat cinc carteres diferents en executius de Pujol i Mas.

La “necessària” renovació que demanen els quadres convergents es va fer fa uns anys en l’àmbit municipal, amb caps de llista joves que el 2011 van reeixir a les urnes. El maig del 2015 passaran la revàlida en unes municipals marcades per la puixança d’ERC i el futur desenllaç del 9-N. Mas no deixa de demanar “moral de victòria” i “autoestima” als dirigents nacionalistes. Tot i que les enquestes no els són positives, els dirigents convergents confien en la figura del president i consideren que cal posar “tota la carn a la graella” perquè aquesta refundació actuï com a catalitzador del partit.

A Convergència se li han anat acumulant els problemes -imputació d’Oriol Pujol, gestió de la crisi econòmica, foscor a les enquestes, sotrac de Jordi Pujol i desgast governamental- a mesura que ha anat avançant el calendari. La refundació, obligada, és ara la seva oportunitat. Potser l’última.

stats