Política 04/06/2012

CDC s'activa per la Hisenda pròpia

CDC no afluixa amb la Hisenda pròpia i ja ha començat la campanya interna i externa destinada a reclamar-la. Josep Rull, secretari d'organització, comanda la reivindicació dels nacionalistes.

Oriol March
3 min
El secretari d'organització de CDC, Josep Rull ( en una imatge d'arxiu), és el responsable de la campanya per la Hisenda pròpia.

BARCELONACDC no abandona la reivindicació de la Hisenda pròpia per a Catalunya i ja ha encetat la campanya per tot el territori destinada a mobilitzar la ciutadania per reivindicar-la. Dissabte Josep Rull, en una visita a Tarragona, va ser l'encarregat d'iniciar una sèrie d'actes al territori que sota el lema "Ara, Hisenda pròpia" busquen reforçar el suport al pacte fiscal. "La Hisenda catalana no és el pla B, en contra del que molts pensen: és el pla A", assegura la cúpula convergent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La campanya no ha estat presentada públicament per qüestions d'agenda, asseguren fonts del partit. De fet, ja són tres les ocasions en què s'ha retardat la roda de premsa que havien de fer el secretari general, Oriol Pujol, i Rull per donar el tret de sortida. La cimera del pacte fiscal, celebrada dimecres, va ser l'últim condicionant per ajornar la presentació. Els tres retards van fer arrufar el nas a alguns sectors de la militància nacionalista que, en paral·lel al protagonisme de Josep A. Duran i Lleida en la negociació del pacte fiscal, recelaven d'un possible pas enrere de CDC en la reclamació de la Hisenda pròpia, de la qual el mateix Duran i Joana Ortega es van desentendre.

El risc de diluir el pacte fiscal

"Mas no ha afluixat i nosaltres seguim les seves paraules", asseguren des de la direcció convergent. Per això en el material de campanya que rebran avui mateix els membres de l'executiva del partit, que es reuneix a la seu nacional del carrer Còrsega, s'hi llegirà la frase que va pronunciar el president al Parlament el dia 9 de maig: "Catalunya tindrà Hisenda pròpia per la via del pacte o per la via de la pròpia decisió".

De fet, fa dos mesos i mig que els convergents treballen per tensionar els seus al voltant del nou finançament. La campanya per la Hisenda pròpia és la primera que porta el segell de la nova direcció -comandada en el dia a dia per Pujol i Rull- i servirà per donar suport al Govern i per fer-li "de llebre" en un moment en què la negociació del pacte fiscal arriba a la seva fase definitiva i hi ha el perill de diluir la proposta de pacte fiscal en la línia del concert.

"Seria una bogeria desdir-nos de tot el que hem dit els últims mesos", asseguren. Un missatge dirigit a la resta de partits però també a Unió, que s'ha desmarcat de la possibilitat de tirar pel dret amb la Hisenda catalana si Mariano Rajoy diu no al pacte fiscal. Portes endins, CDC va amb molt de compte a l'hora de frenar pronunciaments públics contra Duran -que dijous va assegurar que una agència tributària catalana independent seria "absurda"-, i més en un moment en què la negociació del nou model és en el terreny dels matisos. Qualsevol divisió entre els convergents i els democristians serà utilitzada pels altres partits -especialment pel PSC i el PP- en les converses multilaterals.

12 actes la setmana que ve

El tret de sortida de la campanya Ara, Hisenda pròpia dissabte a Tarragona continuarà el cap de setmana que ve amb 12 actes al territori. "Si el president no afluixa, nosaltres tampoc; hem arribat a un punt en què la resignació no ha d'existir", asseguren els dirigents de CDC que participen a les reunions amb militants per mobilitzar-los.

De passada, aquesta tensió interna -a la qual la JNC també contribueix amb una campanya paral·lela- serveix al partit per estar atents en cas que un hipotètic fracàs del pacte fiscal precipiti les eleccions. En un moment en què les retallades comencen a passar factura a les enquestes, CDC no vol que els seus caiguin en el desànim. Els vol actius, defensant la Hisenda pròpia i reclamant que el nou finançament no sigui una continuació de l'actual.

stats