CANVI DE CICLE
Política 11/07/2013

Catalunya dóna l'esquena a Rajoy

El 82,7% dels enquestats en l'últim baròmetre del CIS consideren "desfavorable" el tracte cap al seu país

Oriol March
3 min

BarcelonaLa distància emocional dels catalans amb el govern espanyol és cada vegada més gran. Si més no, això és el que constata l'enquesta postelectoral elaborada pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) entre el novembre passat i aquest febrer. El 82,7% dels catalans entrevistats consideren que el govern espanyol, encapçalat per Mariano Rajoy, està duent a terme una política "desfavorable" amb Catalunya. Aquesta dada arriba en un moment de xoc entre l'executiu català i l'espanyol en diversos fronts: la consulta sobiranista -que Madrid es nega a autoritzar i, fins i tot, a negociar-, els impagaments de l'Estat -xifrats en 8.756 milions, segons dades de la Generalitat- i una crisi econòmica que posa al límit la caixa de les administracions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'aquesta situació, un 40% dels catalans enquestats aposten per un estat en què "es reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en un estat independent". El CIS no fa com el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que demana sobre el comportament en un hipotètic referèndum d'independència, i opta per preguntar sobre una "fórmula alternativa d'organització territorial de l'estat a Espanya". Un 25,6% reclamen més autonomia per a les comunitats i un 9,1% reclamen sense embuts la recentralització i la consegüent defunció de l'estat autonòmic.

La situació política fa que els ànims, com traspua l'enquesta, estiguin cada vegada més polaritzats. Un 16,3% dels entrevistats s'identifiquen amb el "màxim" nacionalisme català, mentre que un 16,6% se situen en el "mínim" possible sobre aquesta qüestió. El següent grup més nombrós a part d'aquests dos extrems, amb un 14,8% de partidaris, és el que es troba al mig de les dues posicions. L'últim baròmetre del CEO ja apuntava que els ciutadans van prenent posicions de cara a un hipotètic referèndum.

Aval al pacte amb ERC

Aquest referèndum és, precisament, el compromís principal que CiU i ERC han acordat per a aquesta legislatura. La fórmula pactada pels dos partits -els republicans oferint suport parlamentari a l'executiu liderat per Artur Mas, sense entrar al Govern- és avalada majoritàriament pels enquestats, un 23,5% dels quals la consideren idònia. Un 19,4% haurien preferit que el partit d'Oriol Junqueras s'hagués implicat en la governabilitat de la Generalitat, mentre que un 10,7% serien partidaris d'un govern en solitari de CiU. La sociovergència -ja sigui amb el PSC a l'executiu o com a soci parlamentari- es desploma, i només un 2,8% avalarien la fórmula que Mas va desplegar durant la seva primera legislatura, quan arribava a pactes puntuals amb el PP al Parlament.

Pel que fa al comportament electoral, el CIS determina que un 24,8% dels electors que van tenir dubtes sobre quina opció triar a les últimes eleccions van dubtar entre CiU i ERC. La segona bossa més gran d'indecisos entre dos partits fins a última hora -6,5%- va ser entre ERC i la CUP. Un 16,2% dels votants es van decidir a última hora per anar al col·legi electoral, mentre que un 14,3% dels que van optar per l'abstenció haurien votat el PSC, un dels partits que van registrar una davallada més forta el 25-N.

Mentrestant, els enquestats dibuixen un panorama apocalíptic sobre la situació econòmica. El consol per a Artur Mas i els seus és que el CIS situa CiU com el partit preferit dels votants a l'hora de fer front a la crisi, a l'atur, a la situació de l'autogovern i a la millora del finançament per a Catalunya. I això que el president rep un 4,86 de nota dels enquestats.

stats