Política 17/09/2013

CiU i ERC estudien dur la consulta al Congrés

Nacionalistes i republicans negocien buscar el no a la cambra baixa arran de l'ambigua carta de Rajoy

Roger Tugas
3 min

Barcelona."Aquesta carta [de Mariano Rajoy] no permet fer el següent pas". Ho afirmava ahir el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, en la primera reunió de treball de la comissió d'estudi del dret a decidir en relació al fet que, com que la carta va arribar "carregada d'ambigüitat", no creu que es pugui utilitzar en l'àmbit internacional per justificar que la consulta no es pot celebrar de manera pactada amb l'Estat. El diagnòstic és compartit per CiU i ERC, que confiaven que una negativa clara de Rajoy tanqués les portes de la negociació i obrís com a única alternativa la consulta per la llei catalana. Segueixen sense creure que l'entesa sigui possible, però volen armar-se de raons perquè la comunitat internacional no pugui dir que no s'ha intentat, i per això ara negocien si portar la petició al Congrés, on les votacions són clares i sense ambigüitats, segons han confirmat a l'ARA fonts dels dos partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, encara han de perfilar quina és la fórmula que prefereixen i quan s'hauria de fer. La cúpula d'ERC va valorar en la reunió del matí amb preocupació el contingut de la missiva del president espanyol, segons expliquen fonts de la direcció, ja que entenen que l'apel·lació àmplia al diàleg els impedeix legitimar internacionalment la via unilateral. "Ara la via de la carta ja no és suficient", lamenta un dirigent d'ERC. De fet, l'acord d'estabilitat firmat amb CiU preveia que el Govern demanés permís per aplicar la llei de consultes per via de referèndums aprovada pel tripartit, però en lloc d'això Mas va enviar la primera carta a Rajoy. ERC ha traslladat a la federació que ja no valen mitges tintes i que cal buscar un no categòric de Madrid.

"Estem valorant escenaris", admet un dirigent de CiU, que afirma que estan estudiant "els pros i contres en la línia de fer-ho bé de portes endins -a Catalunya- i fora", per carregar-se "de raons". Però no tenen tanta pressa i volen estudiar més els calendaris i les possibilitats.

Per al pas següent, sobre la taula hi ha diverses opcions, i totes impliquen el Parlament, on CiU i ERC esperen rebre el suport d'ICV-EUiA, la CUP i, potser, el PSC. Viver i Pi-Sunyer va recordar les opcions i va recomanar començar intentant aplicar de manera pactada, o com a mínim tolerada, les lleis catalanes per celebrar consultes. Una opció que van rebutjar Oriol Pujol (CiU), Marta Rovira (ERC) i Dolors Camats (ICV-EUiA), que van apostar per dur primer el conflicte al Congrés.

Quatre vies possibles a Madrid

Sigui com sigui, el full de ruta del CATN preveu fins a quatre vies per sol·licitar a Madrid la celebració del referèndum. La primera passa perquè el Parlament i el Govern ho demanin de manera conjunta a Rajoy, que al seu torn hauria de portar la petició al Congrés. La segona és que el Parlament elevi a la cambra baixa una petició de reforma de la llei de referèndums per permetre que les comunitats autònomes -o almenys Catalunya- en puguin convocar. La tercera seria que el Parlament i el Govern demanessin al Congrés la transferència de la competència a través de l'article 150.2 de la Constitució. Finalment, l'última seria una reforma constitucional promoguda des del Parlament, tot i que Viver i Pi-Sunyer va apuntar que podria ser una via massa lenta.

El president del CATN va alertar igualment que si les peticions vénen de la cambra catalana el Congrés les podria deixar de banda indefinidament, com ha passat altres cops. Si això passés, va afirmar, ja es podria entendre la dilació com una negativa de l'Estat a acceptar aquesta via. Així mateix, ICV-EUiA, que fa temps que reclama portar les demandes al Congrés, també ha proposat que els grups catalans les assumeixin com a pròpies si la mesa de la cambra baixa les vol frenar.

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camaho, per la seva banda, ja va deixar clar que "l'única resposta unitària ha de ser el diàleg basat en la lleialtat institucional". "Mas ha d'escollir entre el diàleg o la ruptura i la consulta", va afegir.

stats