DRET A DECIDIR
Política 18/09/2014

CiU i ERC llimen asprors per la unitat

Els dos partits exhibeixen sintonia al Parlament mentre Mas i Junqueras preparen una reunió imminent

Oriol March
4 min

BarcelonaEls dirigents de CiU i ERC van marxar dimarts al vespre del Parlament amb cert regust de boca. La unitat va ser preservada a través d’una proposta de resolució a favor del 9-N pactada amb tots els grups que ja van signar l’acord per la consulta el 12 de setembre -nacionalistes, republicans, ICV-EUiA i la CUP-, però en la ment de les cúpules dels partits encara estava fresc el debat entre Artur Mas i Oriol Junqueras de primera hora del matí. Les desavinences pel pla B a seguir un cop el Tribunal Constitucional (TC) actuï sobre la consulta es mantenen en l’horitzó, però ahir CiU i ERC van exhibir sintonia a la votació de les propostes de resolució al debat de política general. La unitat es va mantenir en un debat al qual, al Palau de la Generalitat, s’atorgava la màxima importància tenint en compte que demà s’aprova la llei de consultes i que en els dies vinents Mas signarà el decret de convocatòria amb una escenografia solemne. El president de la Generalitat i el líder republicà es reuniran “de manera imminent” -entre avui i demà- per acabar de llimar les asprors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’evidència que CiU i ERC havien suavitzat el to al llarg del dia -la votació no va ser fins a dos quarts de set de la tarda- va arribar en el moment en què es va votar una proposta de resolució de la CUP que apostava per la desobediència com a via per fer la consulta quan la bloquegi el TC. El partit de l’esquerra independentista donava per fet que els republicans els donarien suport, però finalment van optar per una abstenció. Una mostra de sintonia després de dies de certa tensió entre socis que va ser àmpliament interpretada per diputats dels dos partits.

Missatge de “lleialtat”

El text de la CUP reclamava “garantir i assegurar que la consulta se celebrarà el 9 de novembre amb independència que el TC suspengui cautelarment la llei de consultes no referendàries i el decret de convocatòria de la consulta, reconeixent així la desobediència com a instrument vàlid i legítim per complir amb el dret a l’autodeterminació”. Junqueras ha llançat durant les últimes setmanes el missatge de la desobediència per superar la legalitat espanyola, però ahir els republicans van deixar sola la CUP votant a favor del text. “La desobediència es fa, no es vota”, defensaven ahir fonts parlamentàries d’ERC, que apunten que hi va haver “debat intern” sobre la qüestió. “És un text que té sentit en el moment en què el TC tombi el decret”, defensen. ICV-EUiA va optar per l’abstenció.

“En la reunió de grup teníem coll avall que els republicans votarien a favor del text”, sostenen fonts parlamentàries de CiU, que va maniobrar fins a l’últim moment perquè la proposta fos retirada i perquè ERC no s’hi sumés. De fet, la CUP comptava a aconseguir el vot favorable dels republicans. “Ha sigut un missatge de lleialtat”, resumien al grup parlamentari nacionalista, que dimarts va viure amb cert pessimisme i incertesa el to del debat parlamentari entre Mas i Junqueras.

Als passadissos de la cambra ha fet fortuna l’expressió de “porcellana fina” per referir-se a la unitat -la va fer servir el president al discurs d’inici del debat de política general- i la conclusió final d’aquests tres dies parlamentaris intensos és que la porcellana no s’ha trencat. El següent repte serà la resposta sobiranista al veto de l’Estat al 9-N. Els partits hauran de decidir si segueixen amb la consulta fins a les últimes conseqüències -és a dir, saltant-se la llei espanyola- o bé es preparen per a unes plebiscitàries que Mas ja va plantejar a Junqueras a l’agost.

Aprovat el text unitari

La jornada final del debat de política general també va servir per tirar endavant el text pactat entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP -amb el vot de Marina Geli i Núria Ventura (PSC) i del diputat no adscrit Joan Ignasi Elena, ex dels socialistes- que reclama al Govern celebrar el 9-N“amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles”. Aquesta proposta també demana “impulsar acords” al Parlament “davant de qualsevol eventualitat que pugui sorgir, com un valor essencial per poder prosseguir amb èxit el procés col·lectiu que el procés té en marxa”. “Després de la V de fa una setmana, ningú hauria sigut capaç d’entendre que no ens haguéssim posat d’acord pel 9-N”, destaquen fonts parlamentàries.

El PP i Ciutadans van mantenir, en les seves intervencions, el mateix to que el dia anterior. Enric Millo, portaveu parlamentari dels populars, va insistir que Mas encara és a temps de fer “marxa enrere”, i Inés Arrimadas -de C’s- va demanar al Govern que abandoni el “victimisme” i el “separatisme”. La resposta més contundent va arribar de Marta Rovira, portaveu parlamentària d’ERC, que va expressar el seu desig que el pròxim debat de política general se celebri sent Catalunya una república independent.

El paper de Millo, exdirigent d’Unió, va ocasionar una picabaralla irònica amb la portaveu adjunta de CiU -i membre de la cúpula democristiana-, Mercè Jou, que li va retreure que els seus principis siguin com els de Groucho Marx: “Si no li agraden, en tinc d’altres”. El portaveu parlamentari del PP va contraatacar criticant la “conversió” de la federació a l’independentisme i esbombant -sempre segons les seves percepcions- que hi ha dirigents de CiU que, en privat, reneguen del projecte sobiranista.

Comunitat internacional

La unitat de CiU i ERC es va prolongar en altres aspectes en les votacions. Els dos partits van aprovar un text que reclama reforçar la política exterior catalana per analitzar conjuntament amb la comunitat internacional les conseqüències econòmiques i polítiques d’una eventual Catalunya independent.

stats