DRET A DECIDIR
Política 25/06/2012

CiU estudia obrir les consultes populars a majors de 16 anys

CiU estudia obrir les consultes no referendàries a majors de 16 anys. Diversos experts apunten aquesta possibilitat per diferenciar les consultes dels referèndums i esquivar el veto del TC.

Marc Colomer
2 min
El diputat d'ERC Pere Aragonès amb l'advocat Miquel Roca l'últim dia de compareixences al Parlament per la llei de consultes.

BARCELONASovint el Parlament català ha de legislar sota la mirada inquisidora del Tribunal Constitucional. En el cas del projecte de llei de consultes populars no referendàries, aquesta desconfiança pesa com una llosa, no tant pel contingut de la llei com pel possible ús que se li podria arribar a donar (posem per cas, per preguntar sobre el pacte fiscal). El cert és que des del moment que el govern de CiU va concebre aquesta llei com la manera d'evitar l'autorització de l'Estat cada cop que es vulgui consultar la ciutadania -com sí que cal fer amb els referèndums- la norma està més exposada que mai a la vigilància i el sedàs constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix ho reconeixia la setmana passada l'advocat i un dels pares de la Constitució Miquel Roca Junyent durant l'última de les jornades de compareixences d'experts en la comissió d'afers institucionals del Parlament per tractar sobre la norma. Tant és així que el debat en comissió amb els experts ha acabat girant entorn de com matisar de manera detallada l'articulat de la llei per no deixar escletxes jurídiques que en permetessin la impugnació del TC.

I en aquest debat ha quedat clar que els grups catalanistes hauran de buscar la fórmula que permeti diferenciar al màxim el cos electoral de les consultes no referendàries, basat en el padró del cens electoral oficial, reservat per als referèndums amb autorització estatal i les eleccions oficials.

Però davant les recomanacions d'experts -com el director de l'Institut d'Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi-Sunyer- per "diferenciar més" el cos electoral per a les consultes no referendàries del cens d'eleccions i referèndums que requereixen autorització estatal, el principal grup del Parlament, CiU, es planteja obrir les consultes no referendàries als majors de 16 anys, exclosos del cens electoral oficial. Tant ICV-EUiA com ERC en són partidaris, com també plantegen la possibilitat d'obrir les consultes a immigrants censats a Catalunya, al marge del país d'origen. De fet, aquesta (vot a partir dels 16 anys i dret a vot per als immigrants) ja és una fórmula amb la qual van experimentar les consultes simbòliques d'independència que es van fer al país entre el 2009 i el 2011.

Esmenes i cos electoral

Precisament el cos electoral serà un dels elements que figuraran en el procés de negociació de les esmenes a l'articulat de la llei. El període d'esmenes que s'obre ara finalitzarà, segons diverses fonts parlamentàries consultades, entre finals de juliol i principis de setembre, en funció de com avanci la negociació. Seguint aquesta previsió la llei podria quedar aprovada pel ple del Parlament entre el novembre i el desembre, quan el president de la Generalitat, Artur Mas, té intenció de plantejar la negociació del pacte fiscal amb el govern espanyol.

Ningú perd de vista, però, que ni un text jurídicament impecable està exempt de judici de constitucionalitat. Per Roca, "el debat no és d'encaix constitucional, sinó de voluntat política, fins al punt que hi podrien haver impugnacions davant el TC, al marge que siguin més o menys infundades".

stats