NOU FINANÇAMENT
Política 01/07/2012

CiU es fa forta amb el concert

Oriol March
3 min
PRIMERA INTERVENCIÓ AL CONSELL NACIONAL
 Oriol Pujol va fer ahir la seva primera intervenció com a secretari general davant del consell nacional de la formació, que presideix la consellera d'Educació, Irene Rigau, des del mes de març. Pujol va anunciar una ofensiva "no resistencialista" per defensar la llengua catalana davant de les "agressions" del Tribunal Suprem contra la immersió.

CERDANYOLA DEL VALLÈSEls consells nacionals de CDC i Unió van servir ahir perquè els dos partits redoblessin l'aposta en la recta final de la negociació del pacte fiscal: Hisenda pròpia i excepció catalana a la Lofca a l'estil de la que ja existeix en favor del País Basc i de Navarra. "Les dues formacions anem juntes i sense discrepàncies en aquest objectiu", va assegurar en privat Artur Mas, president de la Generalitat, als dirigents del seu partit. El missatge és clar: si algú ha de fer algun esforç per aparèixer a la foto del nou finançament és el PSC, perquè CiU no té cap intenció de rebaixar el model.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa dies que els senyals que arriben de les negociacions entre la federació i els socialistes per al pacte fiscal no són precisament bons. Dirigents dels dos partits admeten, sempre en privat, que les negociacions no avancen. Aquestes sensacions les va confirmar ahir el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida: "No sóc optimista". Aquestes paraules prenen valor si es té en compte que Duran és el principal partidari de sumar el PSC al consens i, de fet, ja s'ha reunit dues vegades públicament amb el seu primer secretari, Pere Navarro, per acostar posicions.

Una demanda majoritària

Els dirigents de CDC fa setmanes que aposten per mantenir el pacte fiscal a la franja alta. El to dels últims anys i la seva recent campanya Ara, Hisenda pròpia els impedeixen fer marxa enrere de manera brusca, i encara més davant d'una militància que, segons admeten, "no perdonaria" sacrificar el model per sumar-hi el PSC. És en aquest context que es va produir la primera intervenció d'Oriol Pujol com a secretari general de CDC davant el consell nacional de la formació. "El 80% de la població, segons el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), és partidària de la Hisenda pròpia i del pacte fiscal. Per això no farem marxa enrere, perquè seria una traïció al país", va raonar.

Això no vol dir, però, que els nacionalistes renunciïn a sumar partits en la seva demanda fins a finals de juliol, data en què el Parlament votarà la proposta de pacte fiscal. "Intentarem sumar-hi el PSC, ERC, ICV i fins i tot el PP", va prometre Pujol, que sap bé que sectors del seu partit li reclamen tirar pel dret amb republicans i ecosocialistes. "Amb ells ja sumem majoria", indicava ahir un membre de l'executiva del partit. Malgrat tot, cap intervenció dels consellers nacionals va anar en aquesta direcció, segons van assegurar fonts presents a la reunió.

El baròmetre del CEO, que per primera vegada atorgava un 51,1% de partidaris de la independència en un referèndum d'autodeterminació, també va tenir lloc al consell nacional de CDC. "Tot això ja no fa por", va assegurar Pujol, en referència al pacte fiscal i a l'autodeterminació. De l'últim congrés del partit en va sortir una Convergència defensora de l'estat propi -una demanda explícita de les bases- que ara no presenta "fissures", segons el seu secretari general, en la reclamació de la Hisenda pròpia. L'executiva, nítidament sobiranista, es planteja aquest pas com el primer de la transició nacional que defensa Mas.

La partida del pacte fiscal arriba al seu rush final i ho fa amb una CiU que sembla que aparca les seves divergències internes a l'entorn del concert i un PSC que, dividit, s'allunya del consens. I més després que ahir Duran comentés que "de miracles no se'n poden fer", en referència a la suma dels socialistes a l'acord per al nou model. Els nacionalistes es van fer forts amb la franja alta del pacte fiscal, pròxima al concert. Aquest és el llistó que el PSC haurà de saltar si vol sortir a la fotografia.

stats