DEBAT UNIONISTA
Política 21/11/2014

Ciutadans i UPyD no es presentaran plegats

Els dos partits escenifiquen el trencament de les converses per a una aliança electoral

i
Joan Rusiñol
2 min

MadridUna hora de reunió a Madrid per certificar que segueix sense haver-hi cap mena de química entre Albert Rivera i Rosa Díez. Els màxims dirigents de Ciutadans (C’s) i d’Unió, Progrés i Democràcia (UPyD) van donar ahir per trencades les negociacions per arribar a un acord a les autonòmiques i municipals del maig i evitar així la dispersió del vot unionista. De fet, la formació de Díez ja va repartir les seves conclusions fins i tot abans d’acabar la trobada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest fet no va passar desapercebut a l’equip de la formació catalana. “Alguns ja portaven les diferències de casa”, va dir el líder de C’s. Per ell, això demostra que és el partit magenta (el color corporatiu d’UPyD) qui “tem l’acord, fins i tot la fusió” entre els dos espais. Més enllà de la falta de sintonia personal, les diferències entre els uns i els altres són mínimes: comparteixen un projecte neoespanyolista pràcticament idèntic, inclinat -com a mínim sobre el paper- cap al centreesquerra. A Brussel·les formen part del mateix grup, el liberal. Amb aquestes bases ideològiques, feia setmanes que exploraven un possible pacte per concórrer plegats als pròxims comicis. El dia 11, Rivera, amb l’aval de la seva executiva, va fer un oferiment públic a Díez en aquest sentit. A l’exsocialista, que té mala relació personal amb el català, no li va agradar gens l’anunci unilateral. Considera que va menystenir el grup de treball creat per parlar-ne.

42 pàgines de recels

Rivera va carregar les responsabilitats de la ruptura a l’altra part i va assegurar que el d’ahir era “l’últim intent” per anar junts, després de set anys buscant la unitat. Per això, va recordar que C’s es presentarà també a les eleccions espanyoles, previstes per a finals del 2015, per “trencar el bipartidisme”, i ja va picar l’ullet als votants d’UPyD. Per UPyD, ells no són culpables de la falta d’entesa. En el document de justificació, de 42 pàgines, posen en dubte la voluntat real d’acord del partit de Rivera i en qüestionen “els requisits d’organització i la qualitat democràtica”. Recorden que Jordi Cañas, imputat per frau fiscal, continua a l’executiva. A més, recelen dels pactes de C’s amb “partits regionalistes i localistes” que, a parer de Díez, fan trontollar la idea d’un únic projecte estatal. I és en aquest flanc -la unitat de l’Estat- on competeixen.

stats