Política 06/04/2014

Collboni guanya amb el repte de recuperar Barcelona per al PSC

Andrés s’ofereix al nou alcaldable perquè la tingui en compte i garantir així la pau interna

Maria Ortega Sara González
3 min
SENSE SORPRESES  Jaume Collboni, que partia com a favorit, va aglutinar el 54% dels suports de la segona volta de les primàries, mentre que Carmen Andrés en va sumar el 46%.  Collboni va guanyar en 25 de les 30 meses de votació.

BarcelonaJaume Collboni, considerat el candidat preferit del carrer Nicaragua, serà el nou alcaldable de Barcelona. Així ho van decidir la majoria de votants d’un procés marcat per la polèmica i per una participació que no ha complert amb les expectatives inicials del PSC. En aquesta segona volta van votar poc més de 5.500 persones, unes 2.000 menys que en el primer duel. La de Collboni va ser una victòria relativament ajustada, ja que només el van separar 487 vots de l’aspirant que es va erigir com la sorpresa del procés, Carmen Andrés (2.980 vots contra 2.493). Però cap dels dos no ha tancat la porta a ser al mateix equip a les municipals per intentar recuperar el que va ser el gran bastió del partit durant 32 anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Si aconseguim que aquest projecte sigui imparable, guanyarem l’alcaldia”, va proclamar Collboni exultant en saber-se guanyador. Conscient de la profunda crisi que travessa el partit, va fer una crida als votants socialistes perquè se sentin “orgullosos” del llegat deixat a la ciutat i recuperin la moral per batallar per l’alcaldia de la ciutat.

De la victòria de Collboni en surt reforçat el líder del PSC, Pere Navarro, que buscava en aquestes primàries un revulsiu en dos àmbits. D’una banda, l’intern, per blindar el seu lideratge davant del desafiament dels crítics, que van quedar en fora de joc ja durant la primera volta del procés de primàries. I, de l’altra, l’extern, per remuntar un partit que no ha deixat de caure en picat en els últims anys i que, en el cas de Barcelona -el gran feu que els socialistes van perdre l’any 2011-, les enquestes situen com a quarta força. Les europees del 25 de maig seran un dels primers termòmetres per valorar si el PSC comença a notar, o no, símptomes de millora. “No ens aturarem”, va ser el crit de guerra de Collboni.

La votació, però, també va posar a prova les forces de la direcció del partit -més favorable a Collboni- i la federació barcelonina, que es decantava per Andrés. Una repetició més tova de l’enfrontament que ja es va poder veure en les primàries del 2011 entre Jordi Hereu i Montserrat Tura, en les quals l’exconsellera va ser vista per la federació com una ingerència de la direcció nacional. Aquest cop, però, la balança s’ha decantat a favor de la direcció de Nicaragua, malgrat que Andrés, a diferència dels candidats que van caure a la primera volta, era una candidata tolerada per la cúpula.

Menys votants i menys polèmica

La participació va tornar a ser un escull. La d’ahir, com s’esperava, va caure en relació a la primera volta, tot i que el PSC es va esforçar a valorar-la com un “èxit”, ja que un 66% dels participants eren aliens al partit. En punts com la polèmica mesa de Ciutat Vella, la que Jordi Martí va demanar impugnar la setmana passada després que s’hi formessin cues de ciutadans pakistanesos que, en alguns casos, no sabien què votaven, no es van repetir les aglomeracions de ciutadans extracomunitaris. Els traductors d’urdú i àrab habilitats per ajudar-los si tenien problemes de comprensió van tenir poc protagonisme. De fet, aquest punt va tenir la meitat de vots que en la primera ronda, mentre que les taules amb més participació es van concentrar a Nou Barris, on Andrés va exhibir múscul.

Amb els resultats sobre la taula, la regidora va oferir el seu projecte a Collboni perquè la tingui en compte per ajudar-lo “a guanyar” a les municipals. Ell, però, ahir encara no en va parlar. El següent pas a l’agenda del PSC a Barcelona serà posar ordre al grup municipal, que encara lidera Jordi Martí. Demà hi haurà reunió del grup socialista a l’Ajuntament, que espera que Martí comuniqui en les pròximes hores que en deixa la presidència. Caldrà veure si continua de regidor i qui és el nou escollit per ser president mentre Collboni lidera l’oposició des de la bancada de convidats del consistori.

Són diversos els regidors que li han donat suport i que ahir celebraven la seva victòria com un triomf del grup, molt dividit per les discrepàncies amb Martí. El PSC comença avui, doncs, a dibuixar el seu nou perfil per intentar fer front a Xavier Trias a les municipals de maig del 2015. El repte s’albira titànic a 418 dies dels comicis, però Collboni ha decidit afrontar-lo.

stats