Política 21/03/2015

Una DUI l'endemà del 27-S i un govern de "ruptura": les claus del full de ruta de la CUP

La CUP aprova un document de set pàgines que proposa desobeir les principals lleis espanyoles, com la llei Wert o la reforma laboral, i posa cinc condicions per negociar la seva entrada al Govern

Laia Vicens
2 min
Quim Arrufat i David Fernàndez, després dE l'assemblea d'aquest dissabte a Manresa / ACN

ManresaLa doble via de processos que impulsarà la CUP –el sobiranista i el constituent– es preveuen al full de ruta que s'ha aprovat aquest dissabte a Manresa i que han presentat els diputats Quim Arrufat i David Fernàndez. Es tracta d'un document de set pàgines que concreta els passos que caldria fer des d'ara fins a la consecució de la independència de Catalunya. Per això, es divideix en les accions "abans de les eleccions", "de cara a les eleccions" i "després de les eleccions". Tot plegat, ha dit, és una "oferta política" que només té una condició: "No renunciar, no dilatar i no diluir" el procés independentista. En aquest sentit, Fernàndez ha criticat CDC i ERC per haver basat la seva estratègia en "càlculs partidistes". Aquestes són les claus del full de ruta de la CUP:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què cal fer abans del 27-S?

La CUP denuncia que "no hi ha motiu real" per "postergar" les eleccions al Parlament fins al setembre, i ho atribueix a "interessos de partit". També demana "impulsar la lluita" contra els pressupostos "de misèria i privatització" que han pactat CiU i ERC per a aquest 2015, així com "donar a conèixer" el caràcter plebiscitari i constituent del 27-S.

Com s'arribarà a les eleccions?

El full de ruta de la CUP defensa que "no necessàriament" totes les candidatures independentistes han d'aplegar-se sota un mateix paraigua, una proposta que va posar sobre la taula ERC després de refusar la llista unitària que demanava CDC. El que sí que consideren "fonamental" és que els programes electorals de les formacions independentistes contemplin un "compromís programàtic i polític inequívoc" amb la independència.

Si el 27-S les formacions polítiques independentistes rebessin més del 50% dels vots (no dels diputats), la CUP reclama una declaració unilateral d'independència "l'endemà mateix" de les eleccions. El mateix 28-S també s'hauria d'aplicar "un programa d'emergència social que reverteixi [contra] els acomiadaments, atur, desnonaments i retallades socials".

Què passarà després?

La CUP proposa un "govern de ruptura nacional, social i democràtica", en què s'inclouen cinc mesures "irrenunciables": que es faci una declaració unilateral d'independència, que s'impulsi un programa d'emergència social, que comenci un procés de "desconnexió" amb l'estat espanyol i la UE, que es garanteixi que el procés sigui "autoorganitzat i popular" i que es busqui el reconeixement internacional.

Així, la CUP també reclama un pla de xoc d'emergències socials que inclogui la moratòria dels desnonaments, la renda bàsica o la prohibició dels acomiadaments, entre altres mesures. Pel que fa la desconnexió nacional amb l'Estat, la formació de l'esquerra independentista exigeix que es desobeeixin les principals lleis espanyoles, com la llei Wert o la reforma laboral.

Finalment, la CUP planteja que es creï una assemblea constituent que redacti la Constitució de la República Catalana.

stats