Política 24/10/2015

ERC s'arremanga per fer de frontissa entre CDC i la CUP

Junqueras demana "responsabilitat" a totes les parts, quan falten dos dies perquè es constitueixi el nou Parlament i amb la incògnita de la fórmula amb què concorreran al 20-D 

Joan Rusiñol
2 min
Ekl president d'Esquerra, Oriol Junqueras, aquest dissabte al matí. EFE

BarcelonaAmb un mandat independentista clar a les urnes, Esquerra no vol de cap de les maneres que ara la situació se'n vagi en orris per manca d'acord entre Junts pel Sí i la CUP. Les negociacions són difícils, com admeten totes les parts –i els últims episodis sobre casos de presumpta corrupció que esquitxen CDC no hi ajuden–, i els republicans estan decidits a arremangar-se per assegurar que la independència arribi a bon port.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al consell nacional del partit, aquest dissabte a Barcelona, el seu president, Oriol Junqueras, ho ha deixat clar: "Estem al mig". Un avís als seus per ser conscients de la funció central que els toca les properes setmanes en els diferents fronts oberts: des d'acabar de tancar els serrells de la declaració de ruptura que ha d'aprovar el Parlament i que va avançar l'ARA –avui Carme Forcadell, la futur presidenta de la cambra, ha acompanyat la cúpula dels republicans– fins a les diferents taules de negociació amb els cupaires. "Ens pertoca ajudar a posar oli a tots els engranatges", ha dit Junqueras, que també ha demanat calma al partit. "El temps s'ha d'administrar per obtenir els millors resultats". El seu discurs té un missatge de fons clar, comprensible per a la seva militància: si ERC ha esperat, treballant, aquest moment durant anys, no es pot posar en risc per unes setmanes més o menys. L'escoltava l'històric Jordi Carbonell, memòria viva del partit.

Crida a la responsabilitat (amb el 20-D de fons)

En una intervenció breu, Junqueras no només ha tingut un missatge de cara endins, sinó també –i sobretot– adreçat a les altres forces sobiranistes: els ha demanat "responsabilitat" per assegurar que s'implementa el mandat sortit de les urnes el 27 de setembre. Hi va haver, diu, una victòria clara en escons i en vots (el 'sí' es va imposar al 'no') i això ha de tenir una traducció política.

Sense entrar a valorar les possibles aliances amb Convergència de cara a les eleccions espanyoles del desembre, el líder d'ERC ha assegurat que ells sempre han actuat amb "generositat" i que continuaran fent-ho d'ara endavant. A porta tancada, el partit debat aquest dissabte les fórmules que hi ha sobre la taula, els possibles escenaris, però sense votar-ne cap de concreta. La incògnita continuarà. El que és clar és que, sigui quina sigui, serà aplicable a les quatre demarcacions catalanes.

A banda de la "generositat", l'altre motor que els guiarà, diu Junqueras, és ampliar majories. Al consell nacional hi havia, entre d'altres, la presidenta de Moviment d'Esquerres, l'exsocialista Magda Casamitjana. L'altra via per arribar a nous sectors socials és el procés constituent que s'ha de posar en marxa. Els republicans fan una picada d'ullet als votants d'Iniciativa i de Podem perquè participin en aquesta etapa que s'ha d'obrir a partir d'ara si s'avança cap a la República Catalana.

stats