ELECCIONS EUROPEES
Política 19/04/2014

ERC vol contribuir a sacsejar la Unió Europea el 25-M

Terricabras reclamarà prioritzar el creixement al retorn del deute

Roger Tugas
3 min

BarcelonaEl candidat d’ERC per al 25-M, Josep Maria Terricabras, va afirmar dimecres a l’ARA Bassas que “a Europa no s’hi va sols pels problemes dels catalans”. És per això que el programa electoral dels republicans, que es presentarà el 4 de maig, inclourà propostes de reforma profundes per a la Unió Europea (UE) en els àmbits democràtic, econòmic i social, segons la bíblia de campanya d’ERC al qual l’ARA ha tingut accés. “Rescatem Europa dels bancs i dels mercats”, afirma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, les propostes del document en l’àmbit nacional són molt semblants a les que ja inclou CiU en el seu programa, aprovat la setmana passada i avançat per aquest diari. D’una banda, i en la línia de què proposa l’ANC, avança que els eurodiputats de la llista d’ERC i NECat treballaran perquè Europa “doni suport al referèndum del 9-N, n’acceptin els resultats” i reconeguin Catalunya “com un nou estat”. Tot i que, si el govern espanyol bloquegés la consulta, “Europa haurà de participar en la cerca d’una sortida democràtica al procés”. Així, de fet, el punt comú al programa sobre la consulta finalment serà una realitat, si més no en el cas de CiU i ERC.

Tanmateix, en la resta d’aspectes, ERC proposa reformes de més abast per fer virar el rumb comunitari. “Som europeistes crítics. La política de la UE no ens agrada”, avisa el document, que reclama “canviar la UE que ha usurpat l’Europa fundacional, la dels orígens”. Per això, els republicans volen contribuir a capgirar la majoria conservadora del Parlament Europeu i “sumar una majoria progressista”.

De fet, tot i que els eurodiputats de la coalició d’ERC, a l’Aliança Lliure Europea, comparteixen grup a la cambra amb Els Verds, probablement donaran suport al candidat socialista a presidir la Comissió Europea, Martin Schulz, i no a cap dels que proposaran els ecologistes. Ho justifiquen perquè és l’únic capaç de plantar cara al candidat conservador, Jean-Claude Juncker. A més, els republicans volen acostar-se al Partit Socialista Europeu, que només reconeix el PSOE i el PSC a l’Estat, i en això treballarà el dos de Terricabras, Ernest Maragall.

Una de les principals propostes econòmiques del programa dels republicans és un “gran acord europeu pel deute” pel qual es creïn els eurobons i flexibilitzi el procés cap a la consolidació fiscal. Aquest acord hauria d’incloure carències en el pagament del deute i que el ritme de la seva amortització “s’ajusti al ritme del creixement econòmic”.

De la mateixa manera, ERC aposta per recaptar 35.000 milions a través d’un impost a les transaccions financeres “que permeti establir un green new deal o pla d’inversions a favor de l’ocupació i el creixement”. L’objectiu dels republicans és que permeti crear 10 milions de llocs de treball fins al 2024. Igualment, reclama impulsar l’Agència Industrial Europea i situar-la a Barcelona perquè contribueixi a instaurar una política industrial comuna a la UE. A través d’aquesta agència s’haurien de coordinar “les grans especialitzacions industrials de les regions europees” i potenciar-les amb un Banc Europeu d’Inversions enfortit que capitalitzi la banca pública regional “al servei del teixit productiu i el crèdit a les pimes industrials”.

Cap a un federalisme europeu

Així mateix, en l’àmbit més institucional, ERC apostarà per avançar en “la construcció federal europea” dotant d’iniciativa legislativa el Parlament Europeu, unificant la política exterior i situant els consells sectorials de ministres com una segona cambra de representació dels governs estatals, “en peu d’igualtat amb el Parlament”. L’Eurocambra, a més, hauria d’elegir els comissaris europeus. Finalment, el programa reclamarà la creació d’un registre de lobis d’àmbit europeu amb informació sobre el seu finançament.

stats