Política 27/10/2014

Elisenda Paluzie: “La independència implicarà més guanys que costos”

L.v.
2 min

BarcelonaL’economista Elisenda Paluzie acaba de presentar el llibre Podem! Les claus de la viabilitat econòmica de la Catalunya independent (Rosa dels Vents), on posa fil a l’agulla als aspectes econòmics que giren al voltant d’un eventual estat català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una Catalunya independent és viable econòmicament?

El context econòmic actual és favorable a la independència de Catalunya: la nostra economia està més internacionalitzada que mai i els mercats no tenen barreres. Les economies globalitzades tendeixen a afavorir processos d’independència, perquè redueixen els costos.

Catalunya ha de témer un boicot?

És bastant descartable i seria puntual i en sectors productius concrets. És una represàlia política i sempre es podria fer contraboicot: Catalunya també podria deixar de comprar productes espanyols. I si el seu motiu és impedir la independència, no tindria sentit continuar fent boicot un cop Catalunya ja és independent.

Com es repartiria el deute amb l’estat?

Si no hi ha negociació ni l’estat reconeix la independència de Catalunya, el deute de l’administració central continuarà sent deute de l’estat. Quan l’estat accepti la independència serà el moment de repartir els actius i els passius, els drets i obligacions.

Estan garantides les pensions?

Sí, i estan més ben garantides: el mercat laboral català funciona millor que l’espanyol i la situació demogràfica també és millor, perquè hem rebut més immigrants que han rejovenit la nostra població. La independència significa només un canvi de caixa d’on s’han d’ingressar les cotitzacions socials, que s’ingressarien en una Seguretat Social catalana que s’hauria de crear.

Q uins costos tindria la independència?

Sobretot costos comercials, però en tot cas se situarien entre l’1 i el 3% del PIB, mentre que els guanys fiscals serien d’un 8%.

Quina és la principal conclusió del llibre?

Que la independència és possible i viable, i que hi haurà més guanys que costos. I que no ens garanteix fer les coses més bé, però ens dóna l’oportunitat per intentar-ho.

stats