MÉS AJUSTOS
Política 04/07/2012

El Govern anima Rajoy a aprimar l'Estat

Si Mariano Rajoy diu que cal retallar més, el Govern hi està d'acord. Això sí, que el primer a estrènyer-se el cinturó sigui l'Estat i no les comunitats. Si no ho fa, va dir ahir Mas-Colell, Alemanya l'hi imposarà.

S. González / O. March
3 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en un ple del Parlament.

BARCELONA.Si Mariano Rajoy prepara una nova onada de reformes, que esquitxi primer l'Estat. Aquest és el posicionament del govern de la Generalitat, que ahir va tornar a deixar clar que si algú té marge de maniobra per estrènyer-se el cinturó és precisament l'estructura administrativa amb seu a Madrid, ara més vigilada que mai per les institucions europees. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va afirmar ahir que d'idees d'estalvi en podria donar unes quantes al PP, però va preferir optar pel silenci i va etzibar amb ironia: "Que cadascú aguanti el seu problema. El govern central no té necessitat de les meves idees, ja n'hi donaran directament d'Alemanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé el missatge que va transmetre dilluns Rajoy anava encaminat a carregar més retallades a l'esquena de les autonomies perquè s'ajustin als nivells de dèficit fixats per enguany, Mas-Colell va receptar al govern espanyol "una cura d'aprimament" que si no aplica voluntàriament li vindrà imposada des de fora de les seves fronteres. El titular d'Economia va advertir que després de la cimera de líders europeus de la setmana passada, en la qual es va obrir la porta a la recapitalització directa de la banca i a poder utilitzar els fons europeus de rescat per comprar deute dels països sotmesos a la pressió dels mercats, Alemanya controlarà més que mai la gestió de l'estat espanyol.

En aquest camí d'ajustar les despeses, Mas-Colell no va voler fer cap proposta concreta, tot i que sí que va suggerir a Rajoy que analitzi com han afrontat els alemanys la despesa en sanitat. També va advertir que seria un "error" confiar que després d'aquesta cimera s'entrarà en una dinàmica de creixement de l'economia que deixarà enrere la necessitat de més austeritat.

Nou front de competències

Si ahir Mas-Colell va gosar advertir a Rajoy que sigui conscient que, al cap i a la fi, depèn del fils d'Angela Merkel, és perquè precisament l'ambient de crispació de Catalunya amb Rajoy va in crescendo , sobretot arran de la política recentralitzadora del PP. Malgrat haver fet un pacte de no-agressió congelant els recursos al Tribunal Constitucional (TC) per l'euro per recepta -que volia interposar el PP- i el decret de sanitat -que pretenia denunciar el Govern-, el portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, va deixar ben clar fa unes setmanes que l'executiu català defensaria el seu autogovern en tots els àmbits. Ahir, més enllà de la picabaralla per la possible liberalització dels horaris comercials, va anunciar un nou front.

La nova disputa se centra en una disposició addicional inclosa als pressupostos estatals que estableix amb caràcter de norma bàsica una jornada mínima de 37 hores i mitja setmanals per a tots els empleats del sector públic. El Govern de moment portarà la disposició al Consell de Garanties Estutàries (CGE) perquè entén que vulnera la seva competència per establir la jornada de treball dels seus empleats i no descarta portar-la al TC. A més, en aquesta dinàmica de no deixar-ne passar ni una, l'executiu va encarregar ahir a tots els departaments que analitzin si hi ha més elements amb segell espanyol que puguin vulnerar competències de la Generalitat.

L'ambient s'escalfa pocs mesos abans de posar sobre la taula de Rajoy la reivindicació del pacte fiscal. El Govern ja fa el compte enrere. Ahir va confirmar que la segona cimera per acostar posicions amb els partits serà el 12 de juliol al matí. Malgat que les posicions semblen enrocades, Homs va dir ahir que els contactes "discrets" segueixen. De moment, els resultats no estan a l'altura.

stats