Política 19/12/2014

El Govern al·lega que només el 10% de les mesures que establia l'acord amb ERC no s'han complert

L'ARA ha tingut accés a un document elaborat per l'executiu en què fa balanç dels dos anys d'acord amb els republicans: de les 89 mesures acordades, se n'han assolit 60, 20 estan en tràmit i només 9 estan pendents de desenvolupar-se

Laia Vicens
2 min

BarcelonaJust avui fa dos anys, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, firmaven el pacte d'estabilitat parlamentària. Un acord per encarar la X legislatura que establia que l'acció del Govern es basaria en les prioritats pactades entre CiU i ERC. Dos anys després, el Govern ha elaborat un document intern, al qual ha tingut accés l'ARA, per fer balanç del grau d'acompliment dels compromisos adquirits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De les 89 mesures que CiU i ERC van acordar, se n'han assolit 60 (un 67%), 20 estan tramitant-se (22%) i només 9 (el 10%) estan pendents de desenvolupar. Entre les mesures que s'han assolit hi ha les sis que es van firmar per a tirar endavant la consulta sobre el futur polític de Catalunya (signar la Declaració de Sobirania, aprovar la llei de consultes, obrir una negociació amb l'Estat per a la transferència de competències, crear el Consell Assessor per a la Transició Nacional, treballar tots els procediments formals, jurídics i institucionals per fer la consulta i convocar-la). D'entre els compromisos aconseguits també destaquen l'aprovació d'impostos com el de successions, el de dipòsits bancaris -recorregut pel TC- i el del patrimoni, així com la llei de transparència (aprovada aquesta setmana) o el repte d'internacionalitzar el procés sobiranista.

En canvi, segueix en curs el desplegament de la Hisenda pròpia, la llei de funció pública, el pla per assumir la gestió de les competències de les principals infraestructures logístiques que ara són competència de l'Estat o el Pacte Nacional per a la lluita contra la pobresa.

Entre les mesures que es van acordar impulsar però que encara no s'han aplicat destaquen la llei electoral catalana, la llei d'igualtat entre homes i dones, la implantació de l'Eurovinyeta o l'impost sobre les begudes de refresc amb excés de sucre, que el Govern va decidir "aparcar".

Aquest informe de balanç arriba en un clima de creixent tibantor entre CiU i ERC. Després de dos anys, les negociacions se centren ara en buscar l'encaix que satisfaci les dues formacions per afrontar unes eleccions plebiscitàries. Aquest divendres s'han tornat a trobar Mas i Junqueras, però de moment no hi ha pacte entre les dues formacions.

stats