Política 13/07/2012

El Govern s'ancora en un model propi de màxims

El Govern no fa marxa enrere i es manté en la franja alta del pacte fiscal. El document presentat ahir té moltes semblances amb les conclusions de la comissió parlamentària del concert.

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas -al fons-, va presidir la segona cimera pel pacte fiscal que es va celebrar ahir a Palau. Hi havia representants de tots els partits.

BARCELONA."Hauríem d'anar alerta de no caure en la temptació des de Catalunya en una proposta rebaixada per la por que a Madrid no l'acceptin; si de cas, allà ja ens diran que no". Són paraules de Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, pronunciades el 22 de maig en la presentació, a Terrassa, del tercer volum de les seves memòries. Es poden aplicar perfectament al document que va presentar ahir el Govern a la segona cimera del pacte fiscal. El motiu? El text, en essència, no rebaixa les parets mestres de les conclusions de la comissió parlamentària del concert que van votar CiU, ERC i ICV al novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'agència tributària pròpia, la relació bilateral amb l'Estat i l'establiment d'una quota de retorn són les claus d'un document que obliga a destinar, de manera inconcreta, els diners del nou model a polítiques socials i reactivació econòmica.

Agència Tributària pròpia

Gestió, recaptació i liquidaciódels impostos a Catalunya

Asseguraven les conclusions de la comissió parlamentària que només a Catalunya competia la gestió dels impostos. El document presentat ahir pel Govern ho manté. "La gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els tributs estatals suportats a Catalunya han de correspondre a l'Agència Tributària de Catalunya, llevat dels de naturalesa local", considera el text repartit ahir.

La relació entre aquesta agència i l'espanyola han variat, però, respecte al text aprovat al novembre. Les conclusions de la comissió parlamentària indicaven que les dues entitats "havien" de col·laborar. El Govern ho ha reformulat i ara només "poden" col·laborar. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va ressaltar el matís i va voler insistir que era un gest que pretenia emfasitzar la "potestat" de la Generalitat a l'hora de gestionar tributs.

Relació bilateralCanvi de model, canvi de relacions Estat-Generalitat

Les conclusions de la comissió plantejaven un model "singular que descansi en la més estricta relació bilateral entre Estat i Generalitat". El document del Govern no fa marxa enrere i manté l'exigència.

Quota de retornRevisió quinquennal i acordada bilateralment amb l'Estat

L'establiment d'una quota de retorn -ja estipulada en la comissió parlamentària i en el programa electoral de CiU- que només té en compte les competències que corresponen "realment" a l'Estat i no les que continua exercint sense correspondre-li. Tant el document d'ahir com les conclusions de la comissió estableixen que a l'hora de determinar l'aportació a la solidaritat caldrà aplicar dos límits: un d'econòmic i un de qualitatiu. L'econòmic indica que Catalunya no pot perdre capacitat fiscal un cop feta aquesta aportació -és a dir, que no es perdi el principi d'ordinalitat- i el qualitatiu diu que els recursos cal destinar-los a les polítiques "bàsiques de l'estat del benestar".

Negociació amb MadridComençarà aquest 2012 i una comissió avaluarà el procés

Les conclusions del Parlament apuntaven a fer un projecte de llei per regular consultes populars en la línia de legitimar el pacte fiscal via referèndum en cas que Madrid digui no a la primera. El document d'ahir reclama crear una comissió de seguiment de la negociació amb l'Estat integrada per tots els partits que "manifestin ple suport" al nou model de finançament

Destí: polítiques socialsUna concessió a les esquerres sense concretar percentatges

El document d'ahir té un gest amb les esquerres i assegura que destinarà els recursos del pacte fiscal a polítiques socials i a la reactivació econòmica, sense més dades.

stats