CORRUPCIÓ
Política 12/06/2012

El cap de Gürtel surt de la presó en pagar 200.000 euros de fiança

El cap de la trama corrupta Gürtel, Francisco Correa, va sortir ahir a la nit de la presó després d'haver pagat els 200.000 euros de fiança. Hi va entrar fa tres anys per ordre del llavors jutge Baltasar Garzón.

M. Colomer / M. Toro
2 min
Francisco Correa ahir just en el moment en què abandonava la presó de Soto del Real, a Madrid, després de 3 anys.

BARCELONA.Amb tots els focus mediàtics internacionals apuntant a Espanya després que el govern de Mariano Rajoy demanés el rescat de la banca, el cap de la trama corrupta Gürtel, Francisco Correa, va sortir ahir de la presó de Soto del Real (Madrid) després de dipositar els 200.000 euros de la fiança que li va imposar el jutge de l'Audiència Nacional espanyola Pablo Ruz. Correa va ingressar a la presó el febrer del 2009 per ordre de Baltasar Garzón, que volia impedir l'evasió de capitals i l'obstrucció de la investigació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop dipositada la fiança, ahir al migdia, Correa va sortir deu minuts abans de les deu del vespre de la presó enmig d'una gran expectació mediàtica i va marxar en un Mercedes de vidres tintats que l'esperava des de primera hora de la tarda. Ara haurà de comparèixer cada dia al jutjat i no podrà sortir d'Espanya. La fiança la va pagar ahir la mare del cap de la que ja s'ha convertit en la trama corrupta per definició a l'estat espanyol.

El dipòsit de la fiança es va fer efectiu deu dies després que el jutge de Gürtel desbloquegés 400.000 euros d'un compte de Bankia del qual és titular la mare de l'acusat, Concepción Sánchez, de 91 anys. L'embargament l'havia dictat l'anterior instructor de la causa, el jutge del Tribunal Superior de Madrid Antonio Pedreira. Va optar per aquesta via després d'imposar-li una fiança de 85 milions per garantir indemnitzacions i rescabalar la Hisenda espanyola en cas de condemna.

El jutge Ruz, actual instructor del cas, va aixecar a finals de maig el bloqueig dels 400.000 euros a nom de la mare de Correa fonamentant-se en un informe de l'Agència Tributària amb l'aval d'Anticorrupció, que certificava l'origen legal dels diners.

Patrimoni bloquejat

L'aixecament del bloqueig del compte, però, no s'ha generalitzat a tot el patrimoni acumulat pel cap de Gürtel. La justícia espanyola va rebutjar la setmana passada desbloquejar el patrimoni de Correa, imputat per suborn, associació il·lícita, frau fiscal, blanqueig, tràfic d'influències i falsedat documental.

stats