Política 16/04/2014

Javi López: “Els espais per a les decisions unilaterals són nuls”

El candidat del PSC avisa a l’ARA Bassas que només el seu partit pot frenar la dreta

Sara González
3 min

Barcelona“Els tractats de la Comissió Europea són clars: els espais dins d’Europa per a les decisions i els escenaris unilaterals són nuls”. Així afronta el candidat del PSC a les europees, Javi López, el debat sobre si una eventual Catalunya independent seguiria dins de la UE -com diu l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional- o no. En tot cas, el dirigent socialista va insistir ahir en una entrevista a l’ARA Bassas que el debat sobiranista no pot monopolitzar la pròxima campanya electoral de cara al 25 de maig perquè serà una data clau de caixa o faixa: o seguiran les polítiques d’austeritat de la dreta o la socialdemocràcia guanyarà “per capgirar la situació”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

López va deixa clar que no vol “girar l’esquena” a cap debat, tampoc al de la consulta, però va afegir que cal “respectar el que és objecte de decisió”, és a dir, el futur govern europeu. Va advertir que aquests comicis seran un “frec a frec” entre socialdemòcrates i populars. En aquest sentit, va admetre que la socialdemocràcia “ha comès errors” durant la gestió de la crisi econòmica, però tot i això i malgrat la coincidència ideològica en certes qüestions amb els populars europeus, va reivindicar que només el seu partit pot canviar “la lògica” de les retallades que han impregnat la política europea dels últims anys. “Aquests anys hem salvat l’euro i ara toca salvar els europeus”, va proclamar.

Frenar l’auge de l’extrema dreta

I per aconseguir aquest objectiu un dels grans reptes que té és intentar frenar l’auge de l’extrema dreta a Europa. “Els mercaders de l’odi i de la por són els que més pugen després d’un terreny abonat per les desigualtats creixents arran de la resposta que s’ha donat a la crisi econòmica”, va advertir. López va receptar reconnectar les institucions europees amb els ciutadans per evitar que el suport a aquests partits es faci més gran.

El candidat socialista no veu, però, aquests comicis com un termòmetre per determinar fins a quin punt la reforma federal de la Constitució que defensen tant el PSC com el PSOE qualla en la ciutadania catalana i espanyola. Tampoc considera que la pèrdua de musculatura que els socialistes han patit en els últims anys sigui determinant a l’hora de votar en uns comicis en què per primer cop es podrà triar el president europeu. “El resultat serà quin és el grup més votat a Europa; jo vull contribuir a forjar aquesta majoria suficient”, va sentenciar.

Amb tot, un cop a Brussel·les, López es compromet a exercir “de socialista català” intentant arribar a acords amb la resta de partits catalans de la mateixa manera que ho han fet Maria Badia i Raimon Obilols. Caldrà veure, però, si també farà pinya en les qüestions relacionades amb el 9-N, que de ben segur CiU, ERC i ICV-EUiA situaran al tauler europeu.

Navarro admet les baixes al territori

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va admetre ahir per primera vegada que les baixes que està patint el seu partit al territori “no són anecdòtiques”. En una entrevista a La Xarxa va assegurar que, malgrat tot, el PSC acabarà tenint presència en totes les comarques de cara a les municipals del 2015, una tasca de confecció de llistes que no està sent precisament fàcil. Navarro també va expressar la seva intenció de ser el cap de llista del partit si hi ha unes eleccions plebiscitàries. Això sí, després de guanyar les primàries.

stats