ELECCIONS 25-N
Política 04/10/2012

Jugant a la coalició impossible

Roger Tugas
2 min
L'acte d'estat del març del 2010 a Sabadell va reunir líders de tots els partits independentistes.

BARCELONAEl segon principi de la termodinàmica dicta que, en els canvis espontanis, l'Univers tendeix a l'estat de màxim desordre. I el món independentista, en aquest cas, és un reflex fidedigne de l'Univers. La tendència a la dispersió és un clàssic entre els partidaris de l'estat propi i, de cara al 25-N, pot suposar un problema, atès que el sobrevingut sobiranisme de CiU i el temut vot útil llimen les expectatives de tots ells. ERC ha citat SI, RCat, CUP i DC avui al Parlament per explorar temptejar una coalició, però cap de les formacions confia que les converses fructifiquin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No serà el primer contacte entre aquests partits, que ja s'han sondejat discretament des de l'anunci d'eleccions anticipades, en uns precedents que no fan preveure cap tipus d'entesa. I això que -almenys en l'àmbit nacional- les diferències són més petites que mai i pràcticament totes les formacions es presenten com la garantia que CiU no s'arronsarà amb l'estat propi. El que els separa respon més a qüestions personals i malfiances prèvies que a raons programàtiques. El cas de la CUP és particular, i ahir va agrair a ERC la invitació, però va declinar assistir a la reunió al·legant un projecte diferent de transformació social.

Els actors principals són ERC i SI, dos partits que han conviscut al Parlament amb tensions importants atès que part important de la direcció solidària va escindir-se de la formació republicana. Les diferències, però, vénen de lluny. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, manté una mala relació històrica amb Uriel Bertran, amb qui es va enfrontar en el si d'algunes entitats cíviques a l'òrbita d'ERC. L'actitud contundent dels solidaris, qüestionant sovint l'independentisme republicà, ha acabat de fer impensable una hipotètica coalició que incomoda el grup parlamentari d'Esquerra.

Junqueras, a més, està molt molest per les filtracions de les converses que detecta de l'entorn de SI, i que han forçat que la trobada no es faci a la seu d'ERC sinó al Parlament. Ha de servir per fer públics uns contactes cada cop menys discrets i prendre una decisió definitiva. Avui les converses culminaran en un sentit o altre. Entre els retrets mutus que han vist la llum, SI acusa ERC de voler vetar Bertran i Alfons López Tena a les llistes i els republicans no accepten que es tanquin les portes a socialistes crítics.

Els vetos encreuats compliquen la situació. Reagrupament, enemistat amb SI, insisteix en una coalició que lideri Mas i no dirà si assisteix a la cimera fins avui al matí. Laporta sí que hi serà, però conscient que és persona non grata per a SI, de qui va ser cap de llista i reclam electoral.

stats