CAS PUJOL
Política 31/07/2014

Junqueras veu contaminada la “casta” autonòmica

El president d’ERC creu que l’actual model territorial va arrossegar CiU a copiar conductes de PSOE i PP El PSC de Premià de Dalt demana retirar la plaça, l’estàtua i el títol de fill adoptiu a l’expresident

R.m. Ara
3 min

Barcelona / Premià de Dalt“El règim autonòmic ha contaminat la casta política catalana que ha dirigit Catalunya durant molts anys dels mateixos vicis que han caracteritzat el PSOE i el PP”. Oriol Junqueras va trencar ahir el silenci que s’havia volgut imposar des de la sacsejada política provocada divendres passat per la confessió de Jordi Pujol. ERC ja havia reaccionat en els últims dies per boca de dirigents com ara Alfred Bosch, Anna Simó i Oriol Amorós, però el president del partit es mantenia encara en un prudent segon pla. Fins ahir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La descoberta dels draps bruts de la família Pujol, amb l’expresident de la Generalitat al capdavant i amb investigacions judicials obertes que afecten els seus fills i la seva dona, va portar Junqueras a identificar aquest tipus de males pràctiques amb un model de conducta que hauria de quedar enterrat en un futur estat propi. La “casta política” que va pilotar el país en les últimes dècades, a parer seu, ha de fer definitivament un pas enrere. L’autonomisme, va al·legar en una entrevista a Efe, va propiciar que durant molts anys a Catalunya es reproduïssin “models de comportament similars als del PP i el PSOE”.

Crida a CDC a “fer neteja”

Per això va fer una crida a Convergència, com també a socialistes i populars, a “fer neteja” i depurar les seves estructures d’aquells elements que estiguin implicats en casos de corrupció. L’emplaçament feia èmfasi a prevenir situacions com la que ha patit Convergència, que en menys d’un mes s’ha hagut de desprendre precipitadament tant de Jordi Pujol com del seu fill Oriol, que han hagut d’abandonar els òrgans de direcció del partit arran del setge judicial sobre els comptes familiars a Andorra.

Cal, segons Junqueras, una “profunda regeneració” de la vida política del país, i ara el context ofereix una “oportunitat” amb el procés de “construcció d’un nou estat”. El sotrac causat per la confessió de Pujol no ha de complicar, segons el president dels republicans, el procés sobiranista a Catalunya, perquè els ciutadans són conscients que l’opció de la independència “és una ocasió també per fer neteja”.

Casos com el de Pujol, en què una persona que ha exercit altes responsabilitats institucionals admet haver incomplert les lleis i els valors ètics més bàsics, originen “un enorme rebuig, tristesa, decepció i fins i tot ràbia”, va reflexionar Junqueras, que tot i així va aplaudir la decisió de l’expresident de renunciar a tots els “privilegis” que ostentava en virtut del càrrec que va ocupar durant 23 anys.

Després del terratrèmol polític dels últims dies, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va voler deixar clar que “ningú justifica el que Pujol ha confessat”, però va demanar “respecte pel que puguin dir aquelles persones que l’estimem, malgrat que hagi fet alguna cosa malament”. “Quan un estima molt algú, i aquest algú fa una malifeta, això provoca que sentis tristesa i compassió, encara que no justifiquis el que ha fet”, va afirmar Turull des dels micròfons de RAC1.

Malestar de CDC amb ERC

Però el que ha molestat a les files de Convergència és el fet que els seus socis parlamentaris s’hagin sumat a la petició dels grups de l’oposició per obligar Pujol a donar explicacions a la cambra catalana sobre l’herència milionària oculta a l’estranger. Fonts convergents consultades per l’ARA lamenten que els republicans s’hagin deixat “arrossegar”, sense tenir en compte el cas de l’exconseller d’ERC Jordi Ausàs, titular de Governació amb el tripartit i condemnat al juny per l’Audiència de Lleida a quatre anys de presó, per un delicte de contraban de tabac -procedent d’Andorra- i un altre de pertinença a grup criminal.

Justament aquest migdia la junta de portaveus del Parlament celebrarà una reunió extraordinària per valorar la sol·licitud de compareixença de Pujol. La proposta prosperarà perquè té el suport de tots els grups llevat de CiU. Caldrà concretar-ne la data, que podria fixar-se ja per al mes de setembre -i deixar passar l’agost-, tot i que està per veure si Pujol -ara reclòs en una casa d’un dels seus fills a la Cerdanya francesa i anímicament “enfonsat”, segons fonts pròximes- al·lega raons de salut per no anar-hi.

D’altra banda, un centenar de persones van manifestar-se ahir a la tarda davant la seu de CDC a Barcelona per protestar pel cas Pujol. L’acte l’havia convocat el grup antisobiranista Somatemps, creat amb l’objectiu de “redescobrir la catalanitat hispànica, que trenqui el discurs maniqueu del secessionisme”, segons s’explica a la seva pàgina web.

Rebutjat al poble d’adopció

El grup municipal del PSC de Premià de Dalt va registrar ahir a l’Ajuntament una petició perquè el municipi retiri el monument -impulsat el 1997 pel tripartit-, el nom de la plaça on hi ha el monument i el títol de fill adoptiu a l’expresident de la Generalitat. Premià de Dalt és el poble natal de la mare de Jordi Pujol, Maria Soley, i on l’expresident va passar llargues temporades de la seva joventut i adolescència.

stats