Política 16/02/2014

L’ANC pressiona per un programa del sí a Europa

Insta els partits a demanar empara a la cambra europea si l’Estat veta la consulta

Marc Toro
2 min

ManresaLes eleccions europees del 25 de maig són, a ulls de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), una oportunitat única per consolidar la internacionalització del procés sobiranista i demostrar a Europa el suport majoritari dels catalans a la celebració del 9-N. Amb aquest objectiu, el Secretariat Nacional de l’Assemblea va aprovar ahir a Manresa la Declaració de Febrer, que fixa el posicionament actual en relació amb el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, que deixa molt clar el malestar de l’ANC davant la impossible confluència dels partits favorables al dret a decidir en una mateixa candidatura europea, fixa un programa comú del sí per a les candidatures europees. És a dir, els punts bàsics que els partits que estan pel procés haurien d’incloure en els seus programes electorals. El caràcter irrenunciable de la consulta és la principal exigència del programari de l’organització. Artur Mas va anunciar divendres que convocaria els partits per parlar d’una idea que al seu dia ja va llançar el líder d’ERC, Oriol Junqueras.

L’habitual demanda de l’ANC als partits, però, aquest cop va més enllà, ja que s’insta els partits a demanar l’empara del Parlament Europeu si finalment el govern espanyol acaba vetant la consulta. Davant el no rotund de l’Estat a consultar els catalans, l’Assemblea aposta per jugar la carta europea com a garantia de l’exercici del dret a decidir.

És més, el document considera que Europa també hauria d’intervenir per assegurar l’aplicació pràctica del resultat de la consulta. En una línia semblant, i que també busca combatre l’ofensiva de l’Estat contra el procés, l’ANC demana als partits defensar el dret d’un futur estat propi a disposar del mateix estatus polític que la resta de membres de la UE. L’últim punt, més genèric, demana el compromís amb “els drets fonamentals, la democràcia, l’estat del benestar i la solidaritat entre els pobles i l’aposta pel progrés econòmic, social i cultural”.

Lluny de ser una llista de propostes electorals, el text deixa clar que serà inflexible: “L’ANC només donarà suport a les candidatures que incloguin els punts programàtics exposats”, avisa. Per la seva banda, l’organització presidida per Carme Forcadell es compromet a seguir treballant per ampliar la majoria social favorable al sí-sí.

Insubmissió davant l’Estat

Més enllà de les referències als comicis europeus, la Declaració de Febrer considera que durant els pròxims mesos serà imprescindible la “unitat d’acció” entre les institucions polítiques catalanes, els partits i la societat civil. Una unitat especialment necessària en la “defensa del model català de societat davant la involució democràtica de l’Estat”. En aquest sentit, el text planteja adoptar accions “d’insubmissió i desobediència” davant els “atacs sistemàtics” a Catalunya. Forcadell va parlar de dur a terme aquest tipus d’accions en resposta a les sentències contra la immersió: “Quan s’utilitzen els tribunals per guanyar una sentència que no s’ha guanyat a les urnes, a la població només ens queda desobeir”, va indicar.

stats