MEMÒRIA HISTÒRICA
Política 24/10/2014

L’Argentina insisteix a jutjar crims de Franco

Ara
2 min

BarcelonaLa justícia argentina fa un pas més en la investigació dels crims del franquisme. El fiscal que es fa càrrec de l’acusació pública, Ramiro González, ha demanat a la jutge María Servini que emeti ordres de detenció i extradició contra 16 persones, entre les quals quatre exministres del règim de Francisco Franco, per sotmetre’ls a declaració indagatòria en diverses causes sobre la repressió franquista, segons van informar els advocats de la querella a Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Antonio Carro Martínez, Licinio de la Fuente, José María Sánchez-Ventura Pascual i Antonio Barrera de Irimo -aquest últim mort recentment- són els noms dels quatre exministres de la dictadura franquista que el fiscal demana que siguin detinguts, segons va comunicar la Coordinadora Estatal en Suport a la Querella Argentina contra els Crims del Franquisme en un comunicat. Barrera va ser qui va signar la sentència de mort de Salvador Puig Antich l’any 1974, l’últim executat amb garrot vil a Espanya, mentre que De la Fuente i Carro Martínez la van convalidar. Aquest últim va ser, a més de ministre franquista, diputat del PP en quatre legislatures i va ser qui va convalidar l’any 1975 les sentències de mort de José Humberto Baena, José Luis Sánchez Bravo i Ramón García Sanz (del FRAP) i Juan Paredes Manot i Ángel Otaegui Etxebarria (d’ETA), els cinc últims afusellats pel règim. El fiscal argentí també demana a la jutge que reclami a Espanya tota la documentació sobre l’afusellament del president Lluís Companys.

En el seu dictamen, el fiscal inclou, fins i tot, la primera petició d’imputació per a un cas de nadons robats. També demana que el Vaticà i els arquebisbats espanyols remetin a la causa tota la documentació relativa a la col·laboració de l’Església espanyola amb la dictadura franquista arran d’una denúncia presentada per sacerdots que van estar presos a Zamora. També inclou noves peticions d’exhumació de fosses comunes.

Ricardo Daniel Núñez, un dels advocats dels denunciants, va celebrar la petició del fiscal i el fet que per primer cop es prengui “molt seriosament” la causa.

stats