EL DEBAT DE L’AUSTERITAT
Política 24/11/2014

L’esquerra furga en el discurs de renovació del PSOE

IU vol revocar el rumb econòmic traçat pel govern Zapatero

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridEl PSOE de Pedro Sánchez prova de bastir un discurs propi, que sigui alhora alternativa a les polítiques del PP i que marqui diferències amb les propostes de la nova esquerra alternativa. Tot i el lideratge renovat, l’herència pesa i ha fet emergir tensions internes. Un dels principals focus d’autocrítica és la decisió de l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero de pactar amb l’aleshores cap de l’oposició, Mariano Rajoy, la reforma de l’article 135 de la Constitució per prioritzar el pagament dels interessos del deute.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Conscients que molts socialistes no han paït aquella modificació exprés, l’estiu del 2011, ara l’Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) i el grup mixt en proposen la derogació. La proposició de llei es debatrà dimarts al Congrés de Diputats i obligarà el nou equip dirigent socialista del carrer Ferraz a triar: o trenca i esmena el gest del seu exlíder en un moment complicat -fa tres anys l’ombra del rescat havia esdevingut una amenaça- o assumeix com a pròpia aquella política econòmica.

Prioritzar els serveis públics

El text, que defensarà el probable nou cap de llista d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, afirma que la redacció actual de l’article és “frontalment antisocial” perquè situa en un segon terme els principis de “justícia i igualtat” que defineixen Espanya com un estat social i democràtic de dret. Per això els dos grups parlamentaris proposen que el govern espanyol hagi d’estar autoritzat per llei per emetre deute públic o contreure crèdits i que la “prioritat absoluta” seran les partides que garanteixin el finançament de “la cobertura universal dels serveis públics fonamentals”.

El debat arriba poc després que el PSOE andalús, la federació de més pes al partit, qualifiqués de “greu error” la constitucionalització de l’estabilitat pressupostària sense sotmetre-ho a referèndum. El secretari d’organització dels socialistes andalusos, Juan Cornejo, va instar a reconsiderar la decisió en una eventual reforma del text del 1978. El número dos de la formació i mà dreta de Sánchez, César Luena, també va mostrar els seus dubtes sobre el pas que va fer Zapatero i li va retreure no haver aprofitat l’ocasió per “assegurar una protecció de mínims socials”. El corrent intern Esquerra Socialista i diputats com el basc Odón Elorza sempre han sigut crítics amb el rumb que es va prendre. En canvi, Rajoy ho posa d’exemple del consens necessari previ a obrir el meló constitucional.

ICV dóna suport al lideratge d’Alberto Garzón

La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, va expressar el seu suport ahir a Alberto Garzón, el parlamentari d’Esquerra Unida que aspirarà a ser el cap de llista de la formació a les eleccions espanyoles de l’any que ve. Després que l’actual líder de la coalició, Cayo Lara, anunciés que no optaria a ser de nou el candidat, el jove diputat -a qui molts ja veien com el relleu natural- va decidir-se a fer el pas. Camats va afirmar que ell és la persona “idònia” per encarar la nova fase política. “És una aposta valenta i, sobretot, una aposta perquè les coses canviïn i que IU sigui imprescindible”, va dir a la localitat madrilenya de Rivas-Vaciamadrid, on Esquerra Unida va culminar el procés per debatre els eixos del programa electoral i la política per convergir amb altres formacions, amb la mirada posada en Podem. Lara, que va rebre una forta ovació dels assistents, va alertar d’una suposada “operació per carregar-se” la seva formació i, per això, va fer una crida a votar “l’original”, ja que “la fotocòpia pot esborrar-se”. Garzón va ser rebut amb crits de “president” per l’auditori. En el seu discurs va presentar IU com “l’instrument més útil” per transformar ara l’Estat i va assegurar als seus companys que, als comicis del 2015, l’esquerra alternativa té possibilitats de guanyar.

stats