LA DIADA DEL PAÍS VALENCIÀ
Política 10/10/2012

L'esquerra valenciana alça el cap

Salvador Almenar
3 min
FUSTER ENCARA PRESENT  Amb motiu dels 20 anys de la mort de l'intel·lectual Joan Fuster molts manifestants ahir a la tarda a València duien màscares seves.

VALÈNCIAPer primer cop en molts anys, la Diada Nacional del País Valencià va evidenciar la feblesa que des de fa mesos arrossega el govern de la Generalitat Valenciana, que el PP ocupa fa 17 anys. El Nou d'Octubre d'enguany ja no va ser la desfilada triomfal que històricament era per als conservadors, sinó que el descontentament social amb el govern d'Alberto Fabra i la puixança de Compromís i Esquerra Unida fan albirar una lluita cruenta el 2015 entre el PP i les esquerres per governar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una enquesta d'ahir a El País donava tota la versemblança a un canvi polític en les pròximes eleccions en atorgar 13 i 8 escons menys al PP i el PSPV, respectivament. Uns escons a les Corts que es repartien Compromís, EUPV i UPyD, que en guanyarien 7, 8 i 6, respectivament, amb la qual cosa es faria possible un tripartit valencià liderat pels socialistes. Però no només els sondejos abonen aquesta hipòtesi. Hi ha gestos que demostren el desgast dels populars. El primer, el discurs institucional gens reivindicatiu i buit de Fabra, poc ambiciós per no ser deixat en evidència per Madrid. En segon lloc, les declaracions d'ahir del PP donant a entendre que les seves enquestes també reflecteixen un càstig i, finalment, la tensió al partit pels casos de corrupció.

Capitalitzadors del desencís

Aquestes circumstàncies, que en un altre moment no haurien passat factura per la feblesa de l'oposició liderada pràcticament en solitari per un PSPV en caiguda lliure, ara sí que poden tenir conseqüències per la puixança de Compromís i EUPV. Aquests dos partits donen per fet un creixement exponencial pel descontentament social de molts valencians com els que ahir a la tarda van participar en la tradicional manifestació convocada per la Comissió 9 d'Octubre sota el lema El País Valencià és el futur . En aquesta marxa també hi van tenir una gran representació independentistes com Esquerra Republicana del País Valencià, Solidaritat, PSAN i Endavant.

Però no només a la manifestació es van sentir crítiques al PP. La mostra que amplis sectors de la societat digereixen malament les retallades va ser la sonora xiulada que els treballadors de Radiotelevisió Valenciana i de Ferrocarrils de la Generalitat -afectats per EROs- van dedicar a Fabra i a l'alcaldessa, Rita Barberá, en la processó cívica de la Reial Senyera.

Si a l'oposició el Nou d'Octubre li va fer albirar un canvi el 2015, per al PP, per contra, va ser el pitjor en molts anys. La debilitat del govern autonòmic, intervingut de facto per Madrid, la va palesar Fabra. Ni tan sols va recórrer a les reivindicacions de l'aigua, les infraestructures o un millor finançament per als valencians -tal com li van exigir fa uns dies els empresaris-, sinó que va fer un brindis al sol assegurant que exigiran el que correspon als valencians "ara que el govern d'Espanya està més disposat que mai" a escoltar-los.

Els populars són conscients que els sondejos són adversos i per això fa temps que no en fan públic cap. Fins i tot les paraules del seu nou portaveu a les Corts, Jorge Bellver, van donar per bona l'enquesta que atorga la majoria a l'esquerra malgrat que el primer partit seguiria sent el PP. "Tindrem en consideració els resultats perquè a través de les enquestes és com parla ara el poble valencià", va dir Bellver.

I només faltava Zaplana

Si se suma aquesta tendència al fet que els ànims al partit estan regirats per la llosa de tenir fins a 10 imputats per corrupció entre els seus 55 diputats: pot ser que els problemes interns vagin en augment. I més si l'expresident Eduardo Zaplana s'encarrega, com va fer ahir, de generar inestabilitat dient que se sent "orgullós" perquè durant els seus vuit anys de govern (fins al 2002) "no va tenir cap problema judicial", a diferència de l'executiu de Francisco Camps. Davant aquest panorama, l'oposició veu en el 2015 l'oportunitat idònia per capgirar la situació. Per això, PSPV, Compromís i EUPV no van dubtar en els actes de la Diada a assegurar que, si sumen, d'aquí tres anys el PP ja no governarà al País Valencià.

stats