Debat sobiranista
Política 17/04/2014

Margallo acusa Mas d’amagar els riscos d’un estat català

Ara
2 min

BarcelonaFer “economia de la veritat”

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, va acusar ahir la Generalitat de fer “economia de la veritat” en el debat sobre la pertinença d’una Catalunya independent a la Unió Europea. Des d’Alacant, on va assistir a la reunió de ministres del Grup de la Mediterrània, va recordar que l’obligació d’un governant és explicar, en tot moment, “els avantatges i els inconvenients que té una opció política”. Creu que el president Artur Mas no està fent aquesta tasca pedagògica entre els ciutadans. No obstant, ell no va predicar amb l’exemple i es va limitar a subratllar, un cop més, només la hipotètica part negativa de constituir-se en un nou estat. I va afegir: “Setanta vegades set que es pregunti aquesta qüestió, la resposta serà la mateixa”.

Agraïment espanyol a Brussel·les

I la resposta del ministre és coneguda. Segons el seu criteri, un territori de la UE que se’n separi queda exclòs de manera automàtica de la Unió” i n’ha de demanar la readmissió, que s’haurà d’aprovar per unanimitat de tots els estats. Mentre espera, va dir, Catalunya no gaudiria dels avantatges arenzelaris. Va recordar que els articles 4 i 49 dels tractats europeus ho deixen clar i va assegurar que la comunitat internacional no acceptaria un referèndum que no respectés la legalitat interna espanyola. Per tot plegat, va celebrar que els portaveus comunitaris contradiguessin, en qüestió d’hores, l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional. No obstant, el cert és que Brussel·les es va limitar a recordar la doctrina que ha detallat sempre.

Crida del no a “sortir de l’armari”

L’associació Societat Civil Catalana va fer una crida ahir als ciutadans contraris a la independència perquè “surtin de l’armari” i facin visible la seva opció en diverses mobilitzacions. L’entitat es presentarà públicament la setmana que ve, el dia de Sant Jordi, i prepara dues grans concentracions: l’una per Sant Joan i l’altra per la Diada, a Tarragona. La marxa de l’Onze de Setembre arrencaria a les 18.08 h, en record a la guerra del 1808. “Despertar i fer-se sentir per evitar ruptures irreversibles”, aquest és l’objectiu final de la plataforma, segons va explicar ahir el seu promotor, Josep Ramon Bosch.

stats