RELLEU NACIONALISTA
Política 26/07/2014

Mas tria Rull per pilotar la nova etapa a CDC

El president crea un òrgan directiu col·legiat que coordinarà el nou home fort del partit

Oriol March
5 min
Tots els homes de Mas

BarcelonaConvergència s’ha convertit en un búnquer a mesura que avançava la setmana. Hi havia dirigents que, fins i tot, preferien no saber el disseny definitiu de direcció que tenia planejat Artur Mas perquè no volien ser assenyalats en cas de filtració. El misteri es va començar a esvair a la reunió del secretariat permanent de CDC, que va començar a les 8.30 amb tota la cúpula al complet, Jordi Pujol inclòs. Un cop acabada la cita de l’òrgan més restringit dels nacionalistes, el comitè executiu va ratificar la decisió de Mas. Convergència passa a tenir ara un comitè de direcció de nova creació que estarà encapçalat per Josep Rull. Incògnita resolta: serà el secretari d’organització qui assumirà el pes executiu del partit en el marc d’un òrgan col·legiat que integra la plana major del partit. El pes de Rull es concreta també en la tria de Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat i amiga personal seva, com a portaveu de CDC. Comença una nova etapa després de la renúncia d’Oriol Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Vull un partit que destini tota la seva capacitat, tota la seva dedicació i potència al servei del país i de la seva gent”, va indicar Mas en una carta enviada als consellers nacionals del partit. “Calia deixar el partit ben greixat, endreçat i amb ple dinamisme”, va assenyalar en una roda de premsa al costat de Rull i de Lluís Corominas, que juntament amb el secretari d’organització havia assumit el pes de la direcció durant els setze mesos d’interinatge arran de la imputació d’Oriol Pujol. La decisió del president inclou encarregar a Corominas -ben vist pel conseller de Presidència, Francesc Homs, per assumir les funcions de l’anterior secretari general- que lideri el procés cap a les eleccions municipals del 2015. Uns comicis que des del Palau de la Generalitat consideren vitals i en què CiU aspira a revalidar els bons resultats obtinguts als comicis del 2011.

Ni Rull ni Corominas van prendre la paraula en la roda de premsa. Mas va assumir al cent per cent els canvis a la direcció. “Això és cosa del president”, assenyalaven tots els membres de la cúpula quan eren interrogats sobre la reformulació de l’estructura. “Tot prendrà relleu al setembre i cal estar a l’altura de les circumstàncies”, va defensar el president. L’interinatge que hi havia al partit ja no convencia cap dirigent i el líder de CiU, la mateixa setmana que Ramon Espadaler ha rellevat Josep Antoni Duran i Lleida a la secretaria general de la federació, ha decidit obrir una nova etapa a Convergència. Aquestes són les claus de la reestructuració.

Rull agafa el timó

Assumeix les principals funcions executives que tenia Pujol

“Era la solució més lògica i, en certa manera, també la més justa”, assenyalava ahir a l’ARA un membre de la direcció tot just saber-se la decisió de Mas. Rull assumirà el 6 de setembre, al pròxim consell nacional de CDC, el paper de coordinador general del nou comitè de direcció, integrat per deu persones. A la pràctica, això implica afegir a la seva feina com a secretari d’organització les principals atribucions de la secretaria general. És el cas de la direcció del comitè executiu nacional i del secretariat permanent, a més de la representació “política i legal” de la formació. Inequívocament sobiranista, provinent de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) i integrant de l’ala més socialdemòcrata del partit, Rull agafa el timó del partit amb la mirada posada al 9-N.

“És evident que la seva tria implica més coses que si l’escollit hagués sigut Jordi Turull”, indiquen fonts de la direcció en clau d’una hipotètica cursa successòria. De l’òrbita de Rull en formen part Conesa i Meritxell Borràs, que integrarà el comitè de direcció com a presidenta de la comissió nacional de polítiques sectorials (CNPS). Hi ha sectors del partit que observen en la nova estructura l’ombra del corrent Sinapsi, que va promoure Carles Campuzano al congrés del 2000.

Conesa, la nova cara

L’alcaldessa de Sant Cugat serà la portaveu de Convergència

Amb la mirada posada a les municipals del 2015 i amb voluntat de col·locar més dones al capdavant, Mas ha decidit situar Conesa com a portaveu del partit. Successora de Lluís Recoder a l’alcaldia de Sant Cugat, aquesta setmana va ser presentada com a candidata a la reelecció per Mas i Rull, amb qui va coincidir a la dècada dels noranta a l’Associació Catalana de Municipis. Té poca experiència en política nacional, però de portes endins tothom en destaca la “vàlua” i la “capacitat de buscar acords”. Debutarà en una tardor especialment moguda amb el 9-N com a data clau al calendari.

Recompensa a Corominas

Conduirà les municipals i serà secretari general adjunt de CiU

Lluís Corominas, l’endemà de la renúncia de Pujol, es va postular com a successor. El seu nom va anar perdent pes davant la puixança de Turull -dimecres a la tarda hi havia dirigents de CDC que consideraven “plausible” que fos el president de grup parlamentari qui assumís les regnes del partit-, i ara es manté com a vicesecretari de coordinació institucional. La seva feina principal serà la de greixar la maquinària electoral de cara a les municipals del 2015. Es convertirà en el nou secretari general adjunt de CiU en substitució de Xavier Trias, que també formarà part del comitè de direcció.

Homs i Turull segueixen

Mantenen les seves atribucions al partit i al Parlament

Francesc Homs és un col·laborador estret de Mas al Palau de la Generalitat. “El pop de Palau”, l’anomenen alguns, tenint en compte el seu control sobre el dia a dia del Govern. Mantindrà el seu paper com a vicesecretari d’estratègia. Turull, de provada fidelitat al president i a Pujol, no es mourà de la presidència del grup parlamentari. “Mas no volia treure’l de la cambra catalana”, assenyalen fonts del partit. Era l’opció que més satisfeia la “vella guàrdia convergent” i també Unió, tenint en compte que Duran no manté una relació fluida amb Rull.

El pes de l’oriolisme

Francesc Sànchez assumeix la representació judicial

Convergència s’ha vist esquitxada al llarg dels últims anys per casos de corrupció. Té la seu embargada i està a l’espera del judici del cas Palau. L’encarregat de gestionar aquests assumptes serà Francesc Sànchez, que suma la representació judicial i extrajudicial del partit a la seva tasca com a coordinador de règim intern i comunicació. Sànchez formava part del nucli dur d’Oriol Pujol al partit i dirigia la fundació CatDem, que ara passarà a estar en mans de Joaquim Colomines. Un altre membre de CDC del gust de Rull.

Tardor decisiva

Mas avisa que s’hauran de prendre “decisions grans”

El president va aprofitar la roda de premsa d’ahir per avançar que a la tardor hi haurà “decisions grans”. “Malament si no hi són”, va indicar Mas. No tan sols caldrà abordar la consulta del 9-N, sinó també l’elaboració dels pressupostos de la Generalitat per al 2015 i l’entrada d’ERC a l’executiu. “De moment, ara és CiU qui s’empassa tots els gripaus”, va constatar el president. Els múltiples canvis a la direcció, concretats en una sacsejada de gran abast quan només fa dos anys de l’anterior congrés, també s’han d’interpretar basant-se en la tardor decisiva que viurà el país.

Duran enceta contactes per “refundar” el centre

El president del comitè de govern d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ja ha engegat els contactes per promoure una “refundació” de l’espai de centre polític a Catalunya. Ho va avançar ahir en la seva carta web setmanal, en què assegura que pensa “dedicar molt de temps al compromís adquirit” a l’escola d’estiu d’Unió, a finals de juny, quan es va proposar abanderar una refundació centrista a Catalunya. La seva intenció és “portar a terme una reflexió pública que vagi més enllà d’Unió i que, lluny del tacticisme, pugui ser una resposta al desprestigi de les institucions polítiques i dels seus responsables”. Durant les últimes setmanes, assegura, ja ha rebut mostres de suport. “Reconforta trobar gent de dins i molta de fora del partit disposada a refundar un espai polític des de pautes i maneres diferents de fer política i des de valors morals, socials i cívics diversos que l’inspirin”, afegeix. Duran ha plegat aquesta setmana com a secretari general de CiU després de tretze anys en el càrrec.

stats