IRREGULARITATS EN EL MÓN LOCAL
Política 28/06/2014

La jutge del cas Mercuri investiga el cobrament de sous “il·lícits” d’alcaldes

La causa afecta 44 membres de la Federació de Municipis, dominada per ajuntaments del PSC

Sara González
3 min

BarcelonaDel cas Mercuri se’n desprenen cada cop més tentacles. I el que ahir va sortir a la palestra posa en el punt de mira judicial 44 alcaldes catalans per un presumpte delicte de malversació de fons que podria superar els 300.000 euros. La jutge Beatriz Faura Aranda, que instrueix la presumpta trama de corrupció que es va desenvolupar a Sabadell durant l’alcaldia de Manuel Bustos, ha obert ara una peça separada de la principal per investigar si aquests alcaldes que han sigut membres de la direcció de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que el mateix Bustos va presidir van cobrar “sous encoberts” que van justificar com a dietes. L’entitat, que governen majoritàriament alcaldes socialistes però que també compta amb càrrecs públics d’altres partits en la direcció, nega cap “il·legalitat”. Però la jutge sospita que sí que van ser “cobraments il·lícits”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, en la interlocutòria que ahir va fer pública l’ARA, considera que hi ha “prou indicis” que s’han produït cobraments mensuals de forma “irregular i perllongada en el temps” per part dels 44 alcaldes, que ja reben un sou provinent del pressupost dels seus ajuntaments i alguns dels quals són diputats i, per tant, aforats. Aquests sous de la federació, segons la jutge, es rebien en molts casos de forma “injustificada” pel “rang ostentat a l’organisme” i no per les activitats, intervencions, reunions, actes o desplaçaments derivats de la seva tasca a l’entitat municipalista. La prova, assegura, és que se seguia cobrant la mensualitat en períodes d’inactivitat de l’entitat o sense que s’haguessin celebrat les reunions previstes.

Bustos: dietes i sou fix

Tot i que falta veure la llista dels alcaldes afectats per la investigació, la jutge apunta directament que Bustos i altres membres del comitè executiu de la federació van cobrar aquestes quantitats fixes mentre, a la vegada, presentaven i cobraven tiquets de despeses per dietes i desplaçaments. Uns fets que poden ser constitutius d’un delicte de malversació de fons, segons el jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell.

La Federació de Municipis, presidida ara per l’alcalde socialista de Pineda de Mar, Xavier Amor, ho va negar ahir rotundament en un comunicat i va defensar que no s’han produït “il·legalitats” en els pagaments que, admet, reben els alcaldes. Argumenta que es tracta d’una associació “de naturalesa privada” i que els seus fons “no estan directament subjectes al dret públic”. Amb tot, bona part del seu finançament prové de les quotes que paguen els més de 650 ens locals adherits i de subvencions. La federació esgrimeix que presenta cada any els seus comptes generals a les instàncies corresponents i que encarrega auditories periòdicament que en cap cas han qüestionat les dietes.

L’antecessor de Bustos al capdavant de la FMC, Manel Mas, va explicar ahir a l’ARA que quan ell va assumir la presidència de l’associació l’any 1995 va veure que només el president sortint, l’exconseller Joaquim Nadal, percebia una quantitat fixa per la tasca desenvolupada. Va ser aleshores quan ell va decidir rebaixar-se la quantitat que rebia mensualment -que aleshores era d’unes 100.000 pessetes (600 euros)- i que els vicepresidents cobressin també una quantitat fixa però més baixa que constava a la declaració de la renda de cadascun. “Es tractava de retribuir mínimament la dedicació a l’entitat”, explica, però afegeix que en aquella època no es cobraven dietes a més a més.

La Federació de Municipis de Catalunya ha estat governada majoritàriament per ajuntaments del PSC, però la investigació afecta també alcaldes d’altres partits. A falta de conèixer la llista dels 44 alcaldes , de la direcció de l’associació en formen part, a més de l’alcalde de Pineda, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i l’alcalde de Tarragona -i ara també president de la gestora del PSC fins al congrés extraordinari del 19 de juliol-, Josep Fèlix Ballesteros. Els dos en són vicepresidents juntament amb l’alcalde de Solsona, David Rodíguez (ERC); el del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor (ICV); el de Reus, Carles Pellicer (CiU); el de Mataró, Joan Mora (CiU); el de Castelldefels, Manuel Reyes (PP), i el de Centelles, Miquel Arisa (PSC).

El fil de la investigació

El cas de presumptes cobraments “il·lícits” d’alcaldes es deriva de les converses intervingudes d’una investigació que ja tenia oberta la jutge del cas Mercuri per una subvenció sospitosa de 25.000 euros atorgada per la FMC a la Fundació Acsar i per la presumpta contractació irregular de la presidenta de l’Associació de Llatinoamericans de Sabadell suposadament amb aquests diners. De fet, un informe de la investigació criminal del cas feta pels Mossos ja va apuntar que Bustos “feia i desfeia al seu gust” tant al consistori com a la Federació de Municipis.

stats