DEBAT SOCIALISTA
Política 03/09/2014

Miquel Iceta, disposat a ser el candidat del PSC a la Generalitat

El primer secretari vol protegir futurs caps de cartell com Parlon

Josep Gudiol
2 min

Barcelona“Si cal creuar el pont, el creuaré”. Així va comunicar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la seva disposició a ser el candidat dels socialistes en unes eventuals eleccions anticipades. Ho va fer ahir a Els matins de TV3, on va assegurar que si el president Mas decideix respondre al previsible veto del Tribunal Constitucional a la consulta del 9-N amb unes eleccions de caràcter plebiscitari, estaria disposat a ser-ne el candidat, tot i que no va descartar altres opcions. “Tinc una vocació política molt gran i pel meu partit estic disposat a fer el que sigui -va dir-. En alguns moments he cregut que m’he estat preparant per a moments com aquest”, va afegir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que el mateix Iceta va assegurar en la seva campanya per ser primer secretari del partit que no tenia la intenció de ser cap de cartell, l’avançament electoral el faria canviar d’opinió. El PSC faria llavors un procés de primàries, però Iceta prefereix no cremar possibles candidats de futur, com ara Núria Parlon, per enfrontar-se a Mas i Junqueras en unes eleccions plebiscitàries. La seva opció seria resguardar-la a l’espera que el procés sobiranista s’acabi desinflant.

El líder dels socialistes catalans, que dilluns es va reunir amb el líder d’Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, va declarar que la trobada havia anat “bé” i que va tenir “complicitats” amb Duran, en referència a la seva coincidència a l’hora de creure que l’anomenada tercera via és, en realitat, l’única que és realista.

Fossar de les Moreres

Iceta va anunciar que el PSC no participarà en l’acte institucional de la Diada al fossar de les Moreres. El líder socialista va declarar que al seu partit els sembla bé que el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, hi vagin, però va afegir que Mas va parlar d’una ofrena floral del Govern i del Parlament, però no d’una convocatòria per als partits.

Iceta va explicar que els socialistes aniran el 10 de setembre a l’acte a la Llotja de Mar i per la Diada a l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova i a la seva tomba a Sant Boi de Llobregat.

A més, Iceta va insistir a criticar la via de la llei de consultes per convocar la consulta sobiranista del 9-N i va pronosticar que el TC la vetaria, cosa que “abocarà”, va dir, a unes eleccions anticipades que demostraran el “fracàs” de Mas.

Sánchez presenta avui la seva tercera via a Mas

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, traslladarà avui al president de la Generalitat, Artur Mas, la seva proposta de tercera via i l’oferta d’un pacte entre CiU i el PSC si definitivament no hi ha consulta el 9 de novembre. Sánchez pretén obrir el debat sobre la reforma constitucional un cop passi el 9-N. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va assegurar ahir que el president Mas tindrà “plena disposició al diàleg i a escoltar” Sánchez.

stats