CORRUPCIÓ
Política 27/08/2014

Montoro parlarà del cas Pujol al Congrés el 2 de setembre

CiU insisteix que les investigacions d’Hisenda són confidencials

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

Madrid¿La família de Jordi Pujol es va acollir a l’amnistia fiscal aprovada pel govern espanyol? Si és així, ¿l’Agència Tributària va investigar l’origen del capital? ¿Van rebre algun requeriment d’Hisenda? Són algunes de les preguntes que es formularan dimarts al matí a la comissió d’hisenda del Congrés de Diputats. El ministre Cristóbal Montoro compareixerà a petició pròpia per informar sobre el cas Pujol, a més d’altres qüestions sobre la lluita contra el frau fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però ahir el PP ja va avisar que no podria revelar si la família de l’expresident de la Generalitat es va acollir a l’amnistia fiscal perquè és una informació confidencial. “Deixem treballar l’Agència Tributària i la justícia perquè l’únic que pot donar explicacions és el senyor Pujol i no el govern del PP”, va defensar la diputada popular Ana María Madraz durant el debat a la diputació permanent del Congrés.

Una de les dates que es tenen en compte per a la compareixença de Pujol al Parlament és, justament, el 2 de setembre, tot i que el Govern es manté molt prudent sobre aquesta qüestió. El coordinador general de Convergència i diputat de CiU al Parlament, Josep Rull, va assegurar ahir que l’expresident no els ha comunicat res, malgrat que li van demanar que comparegués al setembre. La federació no va votar a favor de les peticions que havien fet tant PSOE com Esquerra Plural perquè Montoro comparegués aquesta mateixa setmana. Insisteixen, en la mateixa línia que el PP, que les investigacions d’hisenda són confidencials, d’acord amb l’article 95.3 de la llei general tributària del 2003.

“Ens agradarà molt que vingui el senyor Montoro i que, dins del marc de la legalitat, expliqui tot allò que pugui donar informació als ciutadans”, va assenyalar el portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, que va puntualitzar que, per sobre de tot, la federació vetlla per la transparència en aquest cas. El diputat va recordar que, pel cas Bárcenas, el ministre s’ho va fer venir bé per donar a entendre la situació de l’extresorer del PP dins el marc de la legalitat.

Avís per a navegants

Dins d’aquests límits, Montoro podria llançar una informació contundent contra l’expresident a pocs dies de la Diada. De fet, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, va admetre abans del debat a la diputació permanent que Montoro parlarà del cas Pujol, així com “d’altres situacions” per respondre a algunes “inquietuds” sobre la investigació de l’expresident de la Generalitat. Tant CiU com ERC van voler fer pinya sobre l’abast de l’escàndol i van llançar un avís tant al Congrés com als mitjans de Madrid: el cas no “destruirà” el procés català.

“És evident que [el cas Pujol] ha sigut un cop important -va dir Macias-, però el nostre projecte continuarà i espero que amb un ampli suport dels ciutadans de Catalunya”. Poc abans, el portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, havia defensat que “Jordi Pujol no és Catalunya”. “El poble de Catalunya també vol que s’aclareixi [el cas]”, va afegir.

Per ICV, la compareixença de Montoro pel cas Pujol s’ha de convertir “en una oportunitat per eliminar els corcs que roseguen el sistema fiscal d’Espanya”. S’espera, doncs, que dimarts que ve també es facin al ministre tot de preguntes relacionades amb el cas Bárcenas després d’una única compareixença del president espanyol, Mariano Rajoy, l’any passat a la cambra.

Mentrestant, la defensa de l’expresident segueix treballant lluny dels focus. L’advocat Jean-Michel Rascagneres ha rebut tots els poders perquè la família Pujol no s’hagi de personar a la Batllia d’Andorra per ratificar la querella per vulneració de secret bancari que van presentar la setmana passada. L’expresident continua meditant a casa seva a Barcelona la seva compareixença parlamentària un cop acabades les vacances a Queralbs.

stats