PROCÉS CATALÀ
Política 21/08/2014

Mostra d’unitat per votar el 9-N

CiU, ERC, ICV i la CUP decidiran conjuntament els passos a seguir si el TC veta la consulta

Laia Vicens
3 min

PradaLa recepta va ser clara: unitat política per encarar amb garanties poder votar el 9-N, tot i el més que probable veto del Tribunal Constitucional. Els partits que van firmar l’acord sobre la data i la pregunta de la consulta van exhibir-se ahir a Prada com un mur de contenció per traslladar una imatge de convicció després d’uns dies de diferències entre CiU i la resta sobre què cal fer si l’Estat frena la consulta. Dirigents de la federació van advocar, amb el vistiplau d’Artur Mas, per renunciar a la consulta si el TC la veta, i la resta de partits són, amb matisos, partidaris de fer-la “sí o sí” i desafiar l’Estat. La resposta va ser contundent: l’última decisió estarà en mans dels partits, que reaccionaran de manera acordada. CiU no deixa clar què defensarà si es fa efectiu el veto del TC i opta per l’ambigüitat per evitar enfrontaments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una taula rodona celebrada a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va assegurar taxativament que “evidentment el 9-N es farà” i que no es quedaran “de braços plegats”, però va emplaçar el Parlament a prendre “qualsevol decisió al marge del que pugui decidir el TC”. “L’únic que decidirà si es posen les urnes és el Parlament”, va dir. Al seu torn, des de Gràcia, Josep Maria Pelegrí, secretari general d’Unió, feia vots perquè el TC no tombi la llei catalana i insistia en la necessitat de la consulta “legal”.

“Cap gest de dubte”

Tampoc la diputada d’ERC present a la taula rodona, Gemma Calvet, va concretar el pla B. Calvet va demanar “no avançar situacions” i per això, com ja fa mesos que repeteix l’equip d’Oriol Junqueras, va reiterar que l’únic escenari és “consulta sí o sí”. Calvet va fer una crida a la “fermesa i la unitat” i, en una referència velada a les paraules de la vicepresidenta, Joana Ortega, que va obrir la porta a ajornar la consulta, va demanar que no hi hagi “cap gest de dubte, fragilitat, capciositat ni tàctiques de partit”. I altre cop en al·lusió a les veus de CiU que havien expressat reserves sobre el 9-N, com el conseller Santi Vila o el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, va dir que “mai no serà un bon moment” per fer la consulta per als que “no volen fer-la”.

El representant ecosocialista, Josep Vendrell, també va demanar unitat. “Sense unitat no hi haurà fermesa”, va assegurar el diputat d’ICV. Una estabilitat que passa necessàriament per incloure els indecisos, perquè al seu parer és un error pensar que és un procés “només per a independentistes”. Desobediència civil és la resposta que va posar sobre la taula el diputat de la CUP David Fernández si el TC frena el 9-N. “Desobeir la prohibició del TC per obeir la legalitat catalana”, va proposar. “No demanarem permís per ser lliures”, va subratllar Fernández.

Precisament, la legalitat catalana, que té com a base la llei de consultes que s’aprovarà al setembre, és l’empara sota la qual es van refugiar els diputats per argumentar la seva convicció sobre el 9-N. Rull va posar de manifest la “determinació” de “posar les urnes”, perquè hi ha “garanties democràtiques”. La idea de Calvet era la mateixa quan va parlar d’“interpretacions jurídiques que ens donen la raó”. “La consulta és legal i constitucional”, va afirmar. I es va preguntar retòricament: “Com no poden ser competència [la consulta] del govern les aspiracions polítiques de la comunitat que gestiona?” També Vendrell va situar la pròxima llei de consultes com “l’empara legal” per encarar el 9-N amb “plenes garanties”.

Una Diada massiva

Els diputats no només van fer pinya per acordar la resposta al veto del TC entre totes les forces i per assegurar que el 9-N és possible per la llei de consultes, sinó que també van coincidir a fer una crida per assistir a la V l’Onze de Setembre. “El 9-N dependrà en gran mesura de la mobilització de la Diada”, va dir Rull. Un acte per llimar asprors o ajornar-les i encarar la tardor ben avinguts.

stats