Política 26/07/2014

Nou revés a la tercera via abans de la reunió a la Moncloa

R.m.
2 min

BarcelonaQuan només falten cinc dies per a la trobada a Madrid entre Mariano Rajoy i Artur Mas, des del Palau de la Moncloa va llançar-se una nova galleda d’aigua freda sobre els partidaris de trobar un camí del mig entre la independència i l’immobilisme. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, després de la reunió del consell de ministres, va comparèixer en roda de premsa i va trobar-se amb preguntes referides a la reunió de la setmana vinent. El que va fer Sáenz de Santamaría va ser tallar d’arrel qualsevol expectativa de reforma constitucional per intentar millorar l’encaix de Catalunya. Va qüestionar la “viabilitat” de les terceres vies que suggereixen tant els socialistes com Josep Antoni Duran i Lleida i va advertir que “s’ha d’anar amb molt de compte amb les expectatives” que s’aixequen des de certs sectors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a argument de fons, Sáenz de Santamaría va donar a entendre que l’actual correlació de forces al Congrés no permet pensar en un consens suficient per replantejar el pacte constitucional del 1978. “¿Ofereixen cap garantia de viabilitat els que proposen aquesta via respecte al resultat final? Els discursos són una cosa i obrir discursos sense saber com acabaran, i sabent com són les forces al Congrés, n’és una altra”, va puntualitzar. Per negar el sentit a tota proposta de tercera via que plantegi més autogovern, va assegurar que “Espanya és un dels estats més descentralitzats del món”. Què pot esperar-se’n, doncs, de la reunió Mas-Rajoy? La vicepresidenta va garantir que Rajoy atendrà el president de la Generalitat “amb esperit obert i constructiu”. Ara bé, va matisar que, si el que vol Mas és un aval a la consulta del 9-N, el president espanyol “no podrà dir gaire cosa més” del que “ja han dit la Constitució, el Parlament de la nació i el Tribunal Constitucional”.

Per la seva banda, Duran va admetre que no veu “fàcil” que Mas i Rajoy arribin a acords, però els va emplaçar a “no tancar les portes” a mantenir els canals de diàleg per seguir buscant una entesa en els pròxims temps. “Tots dos han de sentir el pes d’aquesta responsabilitat”, va remarcar. Segons el líder d’Unió, seria més profitosa una “reunió discreta” per parlar sense pressió mediàtica.

stats